În Republica Moldova urmează să fie implementat un proiect de digitizare a sectorului industriilor creative

  • 22 Iulie 2022 09:18
În Republica Moldova urmează să fie implementat un proiect de digitizare a sectorului industriilor creative

În Republica Moldova urmează să fie implementat un proiect de digitizare a sectorului industriilor creative. Proiectul va dura doi ani și va contribui la cartografierea spațiului cultural. Prin aceste hărți digitale se va colecta o bază de date care va furniza cifre, adrese și un număr realist de creatori de cultură. Informațiile vor ajuta la identificarea necesităților cu care se confruntă operatorii culturali și soluționarea acestora. Proiectul este propus de Biroul regional UNESCO în Europa, și susținut financiar de Ministerul Culturii, Educației și Turismului din Coreea de Sud.

Prin proiectul „Transformarea digitală a Industriilor Culturale și Creative în Republica Moldova„ industriile creative vor fi monetizate și valorificate atât pe plan național, cât și internațional. Cartografierea serviciilor culturale vor atrage mai mulți tineri, totodată se va crea o platformă de dezvoltare a parteneriatelor cu operatori culturali din alte țări, a spus Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol. Oficialul a prezentat proiectul ca o oportunitate și dinamizare a sectorului cultural în Rep. Moldova.

„Ministerul Culturii a împărtășit și a primit cu drag această propunere care a venit din partea oficiului UNESCO de la Veneția, și prin parteneriatul, și prin susținerea financiară venită din partea Ministerului Culturii din Republica Coreea de Sud să realizăm acest proiect de dezvoltare a industriilor creative. Este o componentă importantă de dezvoltare a industriilor creative care se desfășoară, aici, în Rep. Moldova. Vedem în acest sector un potențial important, atât de dezvoltare locală, cât și exportul a serviciilor creative. Și acel potențial cultural pe care îl avem în Moldova trebuie orientat spre o nișă corectă, trebuie să le dăm tinerilor creatori cât mai multe platforme și cel mai important, trebuie să le asigurăm, ca tinerii care creează sau finalizează în industriile creative să rămână în Republica Moldova”, a spus Andrei Chistol.

Potrivit ambasadoarei Moldovei în Franța, Corina Călugăru, proiectul marchează atât dezvoltarea culturală, cât și cea digitală din Rep. Moldova. Aceste schimbări vor crea noi locuri de muncă și vor dezvolta industriile creative la nivel internațional. Creativitatea de astăzi poate deveni patrimoniul de mâine, a spus ambasadoarea.

„Oamenii noștri au un spirit de creație și de inventivitate deosebit care urmează să fie apreciat la justa valoare, pentru că de cele mai multe ori, Republica Moldova nu este bine cunoscută la justa ei valoare, or evenimentele recente din regiune au plasat pentru prima dată accentul asupra potențialului uman de care dispune Rep. Moldova. Rolul culturii este particular în promovarea țării noastre și contribuția la o mai bună cunoaștere a poporului nostru în special în perioada care, după cum spuneam, este marcat de evenimente foarte tragice din regiune”, a precizat Corina Călugăru.

Perioada pandemică a demonstrat că ar trebui de dezvoltat capacitățile sectorului cultural și se a adopta forme hibride pentru dinamizarea și crearea unei competitivități loiale în industria creativă, a spus șeful biroului Regional UNESCO în Europa, Matteo Rossati:

„Biroul regional UNESCO pentru Știință și Cultură în Europa a elaborat o propunere de proiect intitulat Transformare digitală pentru Cultură și Industrii Creative din Republica Moldova, care ulterior a fost aprobat drept unica activitate sponsorizată de Laborator Digital a Creativității din Europa. Acest proiect va promova apariția sectoarelor dinamice de cultură din spațiul digital, ceea ce se aliniază cu Convenția din 2005 pentru promovarea și protejarea spațiilor culturale ratificată de Republica Moldova, partener instituțional, în 2006”, a precizat Matteo Rossati.

Reprezentanta UN Women în Moldova, Dominika Stojanoska, a spus că digitizarea este un pas înainte spre fortificarea relațiilor internaționale cu instituțiile culturale europene:

„Și noi toți știm că industriile creative și cultura sunt printre sectoarele care cunosc una dintre cele mai rapide dezvoltări la nivel global, contribuind cu 3% din PIB-ul mondial. Și totuși, acest sector este printre cel mai afectat din cauza crizei Covid-19. Din cauza pandemiei noi am văzut o imensă migrație online și formatul mixt, lucru care a contribuit la avansarea culturii digitale și, simultan, a amplificat goluri în ceea ce privește accesul, crearea și remunerarea, accentuând sensibilitatea sectorului”, a menționat  Dominika Stojanoska.

Potrivit ministrului Culturii, Educației și Turismului din Coreea de Sud, Park Boo Gyon, acest proiect va ajuta nu doar sectorul cultural, dar va avea prin cultură și un impact pozitiv asupra întregii economii naționale:

„Moldova a acceptat mai muli refugiați ucraineni decât alte națiuni, luând în considerare numărul populației. Eu sunt sigur că bogata cultură diversă a Moldovei va stimula respect și admirație reciprocă între popoare”, a declarat Park Boo Gyon.

Peste 10 mii de lucrători culturali contribuie la dezvoltarea domeniului, printre aceștia peste 2000 sunt creatori independenți care au nevoie de susținere și promovare pentru a crea în țară, afirmă reprezentanții autorităților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău