În Republica Moldova sunt necesare acțiuni suplimentare pentru a combate discursul instigator la ură și crimele motivate de ură (Raport ECRI)

  • 12 Noiembrie 13:04
În Republica Moldova sunt necesare acțiuni suplimentare pentru a combate discursul instigator la ură și crimele motivate de ură (Raport ECRI)

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), înființată de Consiliul Europei, a publicat astăzi, 12 noiembrie, un raport de monitorizare a Republicii Moldova în privința luptei împotriva rasismului, discriminării (pe criterii legate de „rasă”, origine etnică/națională, culoare, cetățenie, religie, limbă, orientare sexuală și identitate de gen), xenofobiei, și intoleranței. Membriii ECRI laudă autoritățile moldovene pentru eforturile depuse în vederea îmbunătățirii legislației privind egalitatea și crimele motivate de ură și pentru o mai bună integrare a migranților. Totuși, este nevoie de acțiuni suplimentare pentru a combate discursul instigator la ură și crimele motivate de ură, precum și inegalitățile, inclusiv cele îndreptate împotriva romilor, potrivit Raportului.

Din 2018, când a evaluat ultima dată țara, ECRI constată că Republica Moldova a făcut câțiva pași pozitivi. La Legea privind egalitatea au fost adăugate motive precum origine națională, cetățenie, orientare sexuală și identitate de gen, în lista deschisă a motivelor protejate. Autoritățile au lansat mai multe inițiative pentru combaterea bullying-ului, care reprezintă încă o problemă majoră în școlile din Moldova. S-au înregistrat și progrese în asigurarea unei prezențe mai bune la grădiniță și la școală a elevilor romi.

S-au observat o serie de evoluții legislative în domeniul combaterii discursului instigator la ură, inclusiv introducerea mai multor infracțiuni și contravenții, precum și a noțiunii de „motive de prejudecată” în Codurile Penal și al Contravențiilor. Motivarea pe baza prejudecății a fost, de asemenea, introdusă în raportarea crimelor motivate de ură.

Raportul salută eforturile de îmbunătățire a integrării și incluziunii migranților, în special prin deschiderea unor centre de integrare pentru cetățenii străini în Chișinău, Bălți și Cahul, care oferă migranților îndrumare ușor accesibilă. ECRI laudă, de asemenea, Republica Moldova pentru primirea excepțional de călduroasă acordată persoanelor deplasate din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, mai ales având în vedere că țara a primit cel mai mare număr de astfel de persoane în raport cu dimensiunea populației.

Cu toate acestea, în ciuda progreselor înregistrate, ECRI își exprimă îngrijorarea cu privire la mai multe deficiențe și face 15 recomandări pentru a le adresa.

Intoleranța și discriminarea față de persoanele LGBTI persistă în țară. ECRI subliniază cu îngrijorare că cuplurile de același sex nu beneficiază încă de nicio formă de recunoaștere legală. De asemenea, recomandă Republicii Moldova să dezvolte cadrul legislativ pentru a reglementa în mod explicit condițiile și procedurile referitoare la recunoașterea legală a genului și să stabilească ghiduri clare privind furnizarea de servicii de sănătate afirmative de gen.

Discursul instigator la ură online, în special pe rețelele sociale, reprezintă o preocupare tot mai mare. Persoanele publice, cum ar fi politicienii, condamnă foarte rar discursul instigator la ură imediat și public. Cazurile de crime motivate de ură continuă să fie raportate insuficient, iar aplicarea dispozițiilor de drept penal pentru investigarea acestor cazuri rămâne insuficientă. ECRI recomandă, prin urmare, autorităților să ia măsuri eficiente pentru a crește gradul de conștientizare în rândul publicului general privind cadrul legislativ legat de discursul instigator la ură și remediile disponibile victimelor. Trebuie să se ia măsuri suplimentare pentru a asigura că toate cazurile de presupuse crime motivate de ură sunt investigate și urmărite efectiv, prin luarea în considerare constantă a oricăror posibile motivații de prejudecată încă de la începutul investigației și în orice proceduri penale ulterioare.

ECRI observă că populația romă continuă să sufere din cauza unor probleme interconectate de sărăcie, discriminare și stigmatizare și face mai multe recomandări pentru a le adresa. Ca prioritate, ECRI recomandă autorităților să mărească semnificativ numărul de mediatori comunitari, să dezvolte o politică adecvată pentru recrutarea și păstrarea acestora și să le asigure condiții de muncă corespunzătoare. De asemenea, recomandă autorităților să finanțeze corespunzător și să implementeze Programul de Suport al Populației Romă (2022-2025).

Consiliul pentru Egalitate și Avocatul Poporului nu beneficiază încă de o independență financiară deplină. În ciuda creșterii numărului de angajați, resursele financiare și umane ale acestora sunt încă insuficiente pentru a îndeplini toate funcțiile lor. ECRI recomandă autorităților moldovene să asigure că ambele instituții primesc resurse financiare și umane necesare pentru a-și îndeplini mandatele în mod adecvat.

În cele din urmă, ECRI încurajează ferm autoritățile să ratifice Protocolul nr. 12 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și subliniază angajamentul lor de a face acest lucru până la sfârșitul anului 2024.

Vezi raportul ECRI (în limba română), aici.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
0
Arhivă Radio Chișinău