În Republica Moldova se va desfășura Săptămâna Culturii Romilor

  • 02 Aprilie 2023 16:05
În Republica Moldova se va desfășura Săptămâna Culturii Romilor

În perioada 3-8 aprilie, în Republica Moldova se va desfășura Săptămâna Culturii Romilor. Evenimentul va avea sloganul „Amare Amala – Prietenii noștri”, comunică MOLDPRES.

Potrivit Agenției Relații Interetnice, săptămâna va include diverse acțiuni menite să celebreze cultura romani și să sensibilizeze opinia publică privind dificultățile cu care se confruntă comunitatea romă.

Astfel, timp de o săptămână, în Chișinău și în regiunile compact populate de romi, dar și în localitățile unde se află un număr mai mare de refugiați romi strămutați din Ucraina vor fi organizate expoziții, un marș al femeilor rome în centrul capitalei, discuții publice, mese rotunde, caravana de teatru pentru copii și concerte, cu participarea formațiilor artistice.

Săptămâna Culturii Romilor va debuta pe 3 aprilie, cu inaugurarea la Casa Naționalităților a unei expoziții privind tradițiile și cultura romani, însoțite de 6 istorii a 6 persoane de etnie romă care s-au implicat în gestionarea crizei refugiaților și 5 istorii a 5 refugiați romi. Expoziția prezentată de INTERSOS a fost realizată în colaborare cu jurnaliști și istorici locali. În aceeași zi, începând cu ora 11.00, va fi organizat marșul ”Femeia Romă aici și acum. Cunoaște-mă și acceptă-mă”. Un popas artistic va fi prezentat lângă havuzul din Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”, susținut de ansamblul ”Romii Moldovei”, urmat de o discuție despre istoriile femeilor rome la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.  

La 7 aprilie, Agenția Relații Interetnice (ARI) organizează o discuție publică ”Asigurarea sustenabilității politicilor de incluziune a romilor din R. Moldova”. Evenimentul va avea loc la ARTCOR, începând cu ora 14.00, fiind o activitate desfășurată în parteneriat cu instituțiile de stat, societatea civilă romă, organizațiile internaționale.

În același context, pe parcursul săptămânii ARI anunță Zilele ușilor deschise la Centrul Muzeu ”Memoria Holocaustului și Toleranța Interetnică”, un centru educațional și informativ ce propune publicului o galerie cu fotografii și documente de arhivă, proiecții video cu materiale documentare despre unul dintre cele mai sumbre capitole din istoria omenirii – Holocaust. Instituțiile de învățământ sunt invitate la acest centru pentru activități școlare și extrașcolare despre Holocaustul Romilor.

În perioada indicată, Moldovan National Youth Orchestra va prezenta concerte în diferite regiuni ale țării, unde ar putea identifica tineri/e, care ulterior vor evolua alături de orchestră, la concertul de muzică romă din 8 aprilie, eveniment festiv ce va avea loc la Palatul Republicii.

O caravană de teatru pentru copii va poposi în localitățile Otaci, Glodeni, Ungheni, Congaz și la Tiraspol, cu un spectacol interactiv pentru copii în limbile română și rusă. La eveniment sunt invitați toți copiii din regiune, inclusiv cei refugiați. Spectacolele vor fi prezentate în locațiile oferite de către autoritățile publice locale. Caravana de teatru mai include o expoziție privind cultura și tradițiile romani.

Săptămâna Culturii Romilor va culmina cu diverse acțiuni pe 8 aprilie la Palatul Republicii, printre care sesiuni de workshop-uri, diferite ateliere, alocuțiuni ale oficialilor și un concert susținut de Moldovan National Youth Orchestra, cu participarea soliștilor de etnie romă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău