În Republica Moldova se înregistrează tot mai puține cazuri de infecții respiratorii acute

  • 06 Martie 09:28
În Republica Moldova se înregistrează tot mai puține cazuri de infecții respiratorii acute

În Republica Moldova se atestă o scădere continuă a numărului de cazuri de infecții respiratorii acute, a informat Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Astfel, pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 7359 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii. Datele indică o scădere de 21,6% față de săptămâna precedentă de monitorizare și o descreștere de 23,4% comparativ cu perioada similară a sezonului anterior.

În total, au fost înregistrate 71 de cazuri de gripă sezonieră, mai puțin cu 37,7% față de săptămâna precedentă de monitorizare.

Totodată, au fost înregistrate 127 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 44 în regiunea transnistreană), cu o descreștere de 13,3% comparativ cu săptămâna precedentă de monitorizare. La copii, au fost raportate 11 cazuri din numărul total.

ANSP vine cu recomandări către populație, pentru evitarea îmbolnăvirilor provocate de infecțiile respiratorii sezoniere și depistarea precoce, inclusiv: adresarea la medic la apariția primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS, SARI și COVID-19; izolarea bolnavilor la domiciliu, evitarea contactului persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire (femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate) cu bolnavii de gripă, infecții respiratorii acute, sau cu semne clinice caracteristice acestor maladii; spălatul pe mâini cu apă și săpun sau cu soluții dezinfectante pe bază de alcool, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceștia; acoperirea gurii și a nasului cu șervețele de unică folosință în timpul tusei și a strănutului; triajul epidemiologic zilnic în unitățile preșcolare și preuniversitare, reținerea la domiciliu de către părinți a copiilor cu afecțiuni respiratorii acute, febrile; implementarea măsurilor adecvate de prevenire și control al infecțiilor, bazate pe situația epidemiologică locală.

„Reiterăm că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces. Adresați-vă la medicul de familie pentru a beneficia de acest vaccin!”, a subliniat ANSP.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău