În Republica Moldova este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării

  • 01 August 2022 16:51
În Republica Moldova este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării

În Republica Moldova este marcată în perioada 1-7 august Săptămâna Mondială a Alăptării. În acest an, evenimentul se desfășoară cu genericul „Faceți un pas spre alăptare. Educați și sprijiniți!” și va fi direcționată spre consolidarea capacităților actorilor care trebuie să protejeze, promoveze și să sprijine alăptarea, comunică MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/, în țara noastră, circa 78,4% de copii au fost alăptați până la 6 luni, până la un an această cifră a constituit 65,2% și până la 2 ani au fost alăptați 6691 copii.

„Pandemia Covid-19 și conflictele geopolitice au accentuat și mai mult inegalitățile de acces la alimentele sigure și asistența calificată medicală în susținerea alăptării. Unele țări, în perioada pandemică au implementat acțiuni lipsite de dovezi științifice, precum separarea bebelușilor de mame din cauza suspectării sau infectării cu Covid-19. De asemenea, accesul dificil la serviciile grupurilor comunitare de susținere a alăptării din cauza contactului social restricționat au descurajat practicile de alăptare. Astfel, în acest an s-a creat o necesitate stringentă de a îmbunătăți educația și de a crește capacitățile tuturor actorilor implicați în lanțul alăptării. Educația și transformarea sistemelor existente, susținute prin politici bazate pe dovezi vor contribui la sporirea ratei de alăptare și îmbunătățire a nutriției și a sănătății atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, se spune în comunicatul ANSP.

Conform OMS, aproximativ 820.000 de vieți de copii ar putea fi salvate în fiecare an, dacă fiecare copil ar fi alăptat timp de o oră după naștere și i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață.

OMS și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la șase luni și continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentației complementare, până la doi ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-2,76
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Sun
-3
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-2
Thu
-3
Arhivă Radio Chișinău