În Rep. Moldova urmează să fie instituită stare de urgență ca urmare a eșecului negocierilor cu Gazprom

  • 22 Octombrie 2021 08:55
În Rep. Moldova urmează să fie instituită stare de urgență ca urmare a eșecului negocierilor cu Gazprom

În Rep. Moldova urmează să fie instituită stare de urgență ca urmare a eșecului negocierilor cu Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea concernului rus.

Premierul Natalia Gavriliță a declarat în această dimineață în cadrul unui briefing că runda de negocieri de ieri cu partea rusă a avansat, dar nu s-a soldat deocamdată cu o nouă înțelegere și nici nu există certitudinea că aceasta va fi atinsă în final.

Pe piața gazelor din RM s-a înregistrat un deficit de 16 mil. de metri cubi ceea ce acoperă necesarul țării în luna octombrie în proporție de 67 la sută, iar presiunea în sisteme este la limită, a spus șefa executivului.

Natalia Gavriliță a explicat că instituirea stării de urgență de către Parlament care se va convoca astăzi în ședință pentru a aproba decizia va permite autorităților să cumpere gaze din surse alternative în condițiile în care Moldovagaz nu asigură necesarul. Totodată, aceasta va permite de a aloca bani companiei Energocom astfel, încât fără să se piardă timp, să se poată trece la procedura de achiziție urgentă a volumelor de gaze necesare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău