În Regiunea de Sud au fost lansate proiectele de dezvoltare finanțate de UE

  • 05 Noiembrie 2020 14:08
În Regiunea de Sud au fost lansate proiectele de dezvoltare finanțate de UE

În orașul Leova au fost lansate ieri lucrările de construcții pentru proiectele finanțate de Uniunea Europeană, care urmează a fi finalizate până la sfârșitul anului 2021. Regiunea de Dezvoltare Sud a țării beneficiază de cinci măsuri de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și de două proiecte de eficiență energetică în cadrul Liceului teoretic (LT)„Constantin Spătaru” din orașul Leova și LT „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, investițiile în infrastructură în Regiunea de Dezvoltare Sud a țării vor asigura locuitorii cu servicii calitative de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și condiții mai bune de învățământ pentru elevii și personalul didactic celor două scoli.

„Sunt bucuroasă să văd că suportul financiar al Uniunii Europene îmbunătățește în mod concret calitatea vieții pentru o mie de elevi din Leova și Basarabeasca, precum și pentru profesorii și cetățenii din aceste localități. Aprovizionarea cu apă este esențială pentru dezvoltarea durabilă și aceasta este o realizare a programului privind eficiența energetică și aprovizionarea cu apă și canalizare în Republica Moldova, implementat de GIZ, prin intermediul căruia Uniunea Europeană a oferit aproximativ 40 de milioane de euro pentru implementarea a cel puțin 18 proiecte majore de infrastructură publică în mai multe localități. Uniunea Europeană este alături de cetățenii țării pentru a ajuta la depășirea crizei generate de Covid-19 în conformitate cu abordarea UE de redresare a economiei verzi”, a declarat Magdalena Mueller-Uri, reprezentanta Delegației UE în Republica Moldova.

La rândul său, Achim Mortier, primul secretar la  Ambasada Germaniei în țara noastră a estimat că „eficiența energetică este un sector tehnic cheie al cooperării germane". „Implementarea acestui proiect este un semn clar că ne pasă de viitor nu doar din perspectiva echilibrului energetic, dar și a generațiilor viitoare. În ultimii șapte ani, în cooperare cu Germania prin intermediul GIZ și Agenția de Dezvoltare Regională, împreună cu ingineri locali și internaționali, factorii de decizie și cetățenii, am contribuit la planificare și verificare în cadrul acestui proiect și în cele din urmă construim. Actuala coordonare reușită a angajamentului european, moldovenesc și german care sprijină construcția acestui sistem de aprovizionare cu apă deschide noi perspective, posibilități suplimentare de dezvoltare rurală, de aceea dorim cetățenilor și autorităților să îl valorifice la maxim”, a spus Achim Mortier.

„Apreciem înalt și exprimăm gratitudinea noastră Delegației Uniunii Europene pentru suportul financiar oferit la implementarea obiectivelor propuse. Indiferent de situația pandemică din țară promitem realizarea proiectului cu succes și dorim tuturor o colaborare fructuoasă, sănătate și cooperare în toate activitățile propuse”, a relevat Maria Culeșov, directorul  Agenției de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud).

Lucrările de construcții în cadrul proiectelor sus-menționate vor include  o serie de măsuri de modernizare. Astfel, eficientizarea energetică a Liceului „Constantin Spătaru” din orașul Leova și a Liceului „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca va include reparația acoperișului, izolarea pereților clădirii, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemului de încălzire, asigurarea cu apă caldă și rece în robinetele din școli, și renovarea facilităților sanitare a instituțiilor.

Totodată, construcția sistemului centralizat de canalizare din orașul Leova, va cuprinde 13,5 km la care se vor racorda peste 690 de gospodării individuale de locuit. Iar localitățile Iargara, Cupcui, Filipeni și Romanovca vor beneficia de construcția unei rețele de apeduct de 99 km, care va moderniza infrastructura serviciilor de aprovizionare cu apă, va spori rata de conectare și accesul populației din localități la apă potabilă de calitate, astfel contribuind la îmbunătățirea condițiile de trai.

Cu suportul Uniunii Europene, locuitorii din Regiunea de Dezvoltare Sud vor beneficia de proiecte de eficiență energetică și de servicii calitative de aprovizionare cu apă și canalizare în valoare de peste 211 milioane de lei.

Măsurile investiționale de „Aprovizionare cu canalizare în orașul Leova și de aprovizionare cu apă în localitățile Iargara, Cupcui, Filipeni și Romanovca”, inclusiv măsura investițională privind sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Constantin Spătaru” din orașul Leova și  Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca” sunt finanțate de Uniunea Europeană. Acestea sunt implementate în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Guvernul Germaniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău