În raionul Edineț au fost anulate restricțiile la pesta porcină africană

  • 12 Aprilie 2023 13:17
În raionul Edineț au fost anulate restricțiile la pesta porcină africană

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi că au fost anulate restricțiile la pesta porcină africană în localitatea Gordineștii Noi, raionul Edineț, focarul în cauză fiind eradicat cu succes, transmite MOLDPRES

Potrivit ANSA, de la începutul lunii aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova cazuri pozitive de boli infecțioase la animale nu s-au înregistrat.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii, pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare, care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate. „Solicităm cetățenilor să nu procure produse alimentare din locuri neautorizate, precum și produse alimentare din carne de porc din țările vecine. Acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”, a atenționat sursa citată.

În cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate, în conformitate cu legislația sanitar-veterinară. Agenția este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

Focarele de PPA sunt disponibile pe Harta focarelor active de boli ale animalelor oficial notificabile pe: https://ansa.maps.arcgis.com/apps/instant/interactivelegend/index.html?appid=d202b7bbf84846bebe33940ebde21bc3

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău