În R. Moldova va fi instituit Serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile

  • 15 Septembrie 2022 15:10
În R. Moldova va fi instituit Serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile

La ședința plenară de astăzi a fost votat, în prima lectură, un proiect de lege care prevede instituirea Serviciului de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile. Atribuțiile acestuia vor fi expertizarea, clasarea, digitizarea, arhivarea dosarelor, completarea și gestionarea Registrului național al patrimoniului cultural național mobil.

Scopul inițiativei legislative este de a facilita accesul cetățenilor la serviciile de expertizare a bunurilor culturale mobile, eliberarea certificatelor și adeverințelor de export, a notificărilor de import, precum și colaborarea eficientă cu Serviciul vamal pentru monitorizarea deplasării bunurilor culturale mobile.

Expertizarea bunurilor culturale mobile va fi efectuată pe următoarele domenii de specializare: arheologie, paleontologie, zoologie, heraldică, numismatică, etnografie, artă plastică și decorativă, carte veche, manuscrise, automobile de epocă etc. 

PROIECTUL a fost elaborat de Ministerul Culturii în conformitate cu Strategia de dezvoltare a culturii „Cultura 2020”, urmând să fie supus votului în lectura a doua.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:4,63 m/s
Thu
7
Fri
9
Sat
10
Sun
11
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău