În R. Moldova va fi creat Centrul de Justiție Familială
-
25 Mai 2022 16:13
Până la sfârșitul anului curent, în Republica Moldova va fi creat Centrul de Justiție Familială. Serviciul va asigura un răspuns eficient și prompt, centrat pe nevoile victimei violenței domestice și violenței față de femei, a anunțat Daniela Misail-Nichitin, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne, la un eveniment cu genericul: „Dialog comun - Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violentei față de femei și a violenței în familie, de la ratificare la implementare”. Evenimentul a fost organizat de Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană, în colaborare cu UN WOMEN și Ambasada Suediei la Chișinău, transmite IPN.
În cadrul Centrului de Justiție Familială specialiștii vor fi cei care urmează să se mobilizeze și să presteze servicii sub același acoperiș. „Vorbim de eforturi comune atât din partea reprezentanților organelor de drept, sistemului de justiție, sistemului social și sistemului medical”, a specificat Daniela Misail-Nichitin.
Felicia Bechtold, secretar de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a menționat că în 2023 va fi elaborat un nou document de politică publică privind combaterea și prevenirea violenței fața de femei și a violenței în familie. „Vom lucra la armonizarea legislației naționale în domeniile vizate ale ministerului, conform Convenției de la Istanbul, vom dezvolta serviciile în raionul Cahul și Ungheni și vom aproba cadrul normativ pentru victimele violenței sexuale”, a adăugat Felicia Bechtold.
Veronica Mihailov-Moraru, secretar de stat al Ministerului Justiției, a spus că ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul este o realizare majoră. E necesar de revăzut pașii pentru îmbunătățirea situației. „În primul rând, trebuie să inițiem o campanie amplă de informare privind beneficiile Convenției de la Istanbul, fiindcă chiar și în rândul profesioniștilor în sistemul justiției încă nu se înțelege foarte bine ce aduce această convenție. În plus, trebuie acordată o mare atenție instruirii profesioniștilor în domeniu, astfel încât să fie în pas cu multiplele modificări ale legislației și să reușească implicarea eficientă a acesteia. Avem nevoie de o campanie în care victimele violenței în familie să învețe să-și cunoască drepturile și cum pot să valorifice aceste drepturi”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru.
Veronica Bodrug-Lungu, președinta Platformei pentru
Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul, a intrat în vigoare în Republica Moldova la 1 mai. Statisticile arată că fiecare a treia femeie din Republica Moldova este victimă a violenței în familie.