În R. Moldova sunt 64 de conace cu amprentă istorică. Acestea au aparținut cândva familiilor boierești, iar astăzi multe dintre ale se află în paragină (AUDIO)

  • 18 Aprilie 2023 11:50
0%
00:00:00
00:00:00

În Rep. Moldova sunt 64 de conace cu amprentă istorică. Acestea au aparținut cândva familiilor boierești, iar astăzi multe dintre ale se află în paragină, scrie Radio Chișinău.

Conacul familiei Micăuți din Strășeni, de exemplu, a fost demolat în 2011, lucru interzis prin lege, spune directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Dumitru Eremciuc într-un interviu pentru Radio Chișinău, în care oferă mai multe detalii despre modul în care ar putea fi restaurate conacele și alte monumente istorice.

Toate conacele din Rep. Moldova, în jur de 64 de monumente, o mare parte dintre ele au nevoie să fie restaurate. Pentru aceasta este nevoie de avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice, respectiv documentația de proiect care se avizează în două faze: schițe de proiect și proiecte de execuție. Având în vedere că cea mai mare parte a conacelor se află în proprietatea APL-urilor, acestea pot demara lucrările de restaurare prin aplicarea la diverse programe naționale. De exemplu fiind Satul European, inițiat în 2022, care are scopul de a finanța proiecte de dezvoltare a infrastructurii rurale. De asemenea, ele pot accesa fonduri prin aplicarea la proiectele anunțate de Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Centru și Sud, în funcție de poziția geografică. Totodată, APL-urile pot aplica și la proiectele transfrontaliere în comun cu România, sau ca cele anunțate de organizațiile internaționale ca PNUD, sau fondul ambasadorilor SUA pentru conservarea Patrimoniului”.

Dacă este posibilă aplicarea la atâtea proiecte, de ce majoritatea conacelor  continuă să fie în paragină?

O mare parte din APL-uri probabil că nu își cunosc drepturile sau posibilitățile. Realizăm cu regret, că o mare parte din ele au alte priorități, sau pur și simplu nu își cunosc posibilitățile.

În 2011 conacul familiei Micăuți din Strășeni a fost demolat. În raportul Agenției de Inspectare a Monumentelor istorice figura că acest conac, care se afla în proprietate privată, a fost demolat. Cum a fost motivată această demolare?

Nu știu dacă poate fi motivată vreo demolare în general. Demolarea poate fi admisă într-un singur caz. De organul suprem care aprobă Registrul Monumentelor Ocrotite de stat, care este Parlamentul Rep. Moldova. În niciun caz demolările nu sunt legale. Sunt mai multe, sunt peste 10 monumente care au fost demolate în acea perioadă, pe strada Șciusev 82, Șciusev 67, Sciusev 52, strada Sarmizegetuza 48, Conacul Urban Rîșcanu-Derojinschi situat pe strada București 62, conacul Balioz, cu statut de filială a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, situat în satul Ivancea, raionul Orhei, Odaia Drăgălina din satul Gura Bâcului, din raionul Anenii Noi. Avem un număr mic de inspectori, nu reușim să facem față lucrurilor la nivel național. Rugăm APL-urile evident, printr-o colaborare, să ne ofere informațiile de care avem nevoie în acest sens. Pe lângă aceasta, în cazul unor intervenții neautorizate, neavizate, care mutilează aceste monumente, Agenția, bine și aici sunt careva lacune în legislație, are capacitatea de a interveni și de a-i sancționa pe cei care intervin abuziv la monumentele de arhitectură.

Acest interviu a fost realizat în contextul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, marcată anual pe 18 aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău