În R. Moldova NU EXISTĂ certitudine privind viitorul
-
07 Octombrie 2015 15:26
Revista presei din 7 octombrie 2015
Ziarul Național scrie că în R. Moldova există mai multe subiecte care țin de securitatea națională a țării despre care politicienii aflați la guvernare preferă să nu vorbească. Este vorba despre războiul informațional la care este expusă R. Moldova, statutul de neutralitate al statului și amenințările privind conflictul transnistrean, constată autorii unui studiu despre Strategia de Securitate Națională a Republicii Moldova.
Adevărul titrează că Securitatea Republicii Moldova depinde de direcția în care merge. Republica Moldova pregătește o nouă Strategie a Securității Naționale în condițiile în care strategia adoptată în 2011 este învechită. Noul document ar urma să răspundă la mai multe întrebări, precum statutul armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova, ce prerogative deține președintele statului în domeniul securității, precum și ce înseamnă și cum poate fi combătut un război informațional. Pe primul loc între amenințările interne se găsește perpetuarea corupției. Un obiectiv foarte greu de atins din cauza că în Republica Moldova nu există o certitudine clară asupra proiectului integraționist de viitor, susțin experții.
Principală problemă a autorităților de la Chișinău în acest moment este o enormă criză de încredere a populației în clasa politică, care se extinde și asupra încrederii în proiectul european, susțin experții Dan Dungaciu și Petrișor Peiu într-o amplă analiză, preluată de Timpul.
Același ziar atenționează asupra a trei riscuri majore pentru R. Moldova – că se află în pragul falimentului, în absența unui acord cu FMI; 2) alegerile anticipate ar putea duce la o guvernare promoscovită, după cum arată sondajele; 3) nu este exclus pericolul unor provocări venite dinspre Rusia pe fondul protestelor prelungite și al lipsei de reacție din partea puterii de la Chișinău, care nu înțelege urgența reformării unor domenii-cheie ce ar putea începe lupta cu marea corupție: justiție, servicii secrete, poliție.
Jurnalul preia o investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice despre afacerile, averile și interesele viceminiștrilor din actualul Guvern. Printre viceminiștrii promovați în Guvernul Streleț avem și bogați, și săraci, cu firme prospere și mai puțin active, cu trecut curat sau mai puțin curat, comentează publicația. Chiar dacă noua funcție publică este incompatibilă cu oricare altă funcție retribuită, unii dintre noii viceminiștri mai continuă să-și administreze afacerile, unele chiar în domeniul în care au fost promovați.