În R. Moldova ar putea fi instituit un moratoriu la construcția stațiilor PECO, modificate taxele de import la produsele petroliere, majorate amenzile pentru petroliști și interzisă revânzarea angro

  • 03 Noiembrie 2021 13:32
În R. Moldova ar putea fi instituit un moratoriu la construcția stațiilor PECO, modificate taxele de import la produsele petroliere, majorate amenzile pentru petroliști și interzisă revânzarea angro

În Republica Moldova ar putea fi instituit un moratoriu la construcția stațiilor PECO, ar putea fi modificate taxele de import la produsele petroliere, majorate amenzile pentru petroliști și interzisă revânzarea angro a acestor produse. Propunerile respective fac parte dintr-un proiect de lege elaborat de majoritatea parlamentară, care sunt susținute și de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Experții au însă rezerve în privința unora dintre amendamentele propuse, transmite Radio Chișinău.

Proiectul prezentat de deputatul Radu Marian prevede introducerea unui moratoriu de șase luni la construcția stațiilor PECO. Potrivit autorilor, numărul mare de benzinării duce la majorarea cheltuielilor companiilor, ceea ce se răsfrânge asupra tarifului. În Republica Moldova numărul de mașini care sunt deservite zilnic la o stație de alimentare este de câteva ori mai mic decât media regională. Un alt amendament prevede eliminarea taxei fixe pentru importul produselor petroliere și înlocuirea acesteia cu o taxă de 10 lei per tonă, ceea ce, în opinia autorilor, va stimula concurența. La fel, se propune majorarea de până la 10 ori a amenzilor pentru petroliști și interzicerii revânzării angro a produselor petroliere.

Aceste măsuri vor stimula concurența pe piață și vor conduce la un preț corect pentru consumatori, potrivit lui Radu Marian.

”Concurența și eficiența, pe termen mediu, duc la un preț corect pentru oameni. Oamenii vor avea de unde alege. Ceea ce facem noi, este să încurajăm companiile să caute sursele alternative de import, să fie o concurență reală pe piață și să fie diminuată influența marilor importatori”.

Legislația în domeniu necesită îmbunătățiri, iar amendamentele propuse sunt în măsură să amelioreze activitatea pieței, a comentat pentru Radio Chișinău directorul ANRE responsabil pentru domeniul petrolier, Eugen Carpov.

”Eu cred că este suficient spațiu pentru a îmbunătăți legislația în vigoare. ANRE a fost în contact cu autorii acestei inițiative și am încercat să contribuim la formulări și la informația care stă la baza acestor modificări, astfel încât să fie promovate cât mai curând”.

Expertul în domeniul energetic Victor Parlicov consideră că primele trei măsuri propuse de deputați sunt binevenite, însă interzicerea revânzării angro reprezintă, mai degrabă, o piedică în fața liberei concurențe.

”Eu cred că asta obstrucționează concurența, creează obstacole nenecesare în fața concurenței și, de fapt, nu rezolvă nicio problemă. Prin faptul că noi schimbăm regulile pe intern și companiile nu vor putea cumpăra una de la alta, nu le împiedică să cumpere din România tot de la aceste trei mari companii.”

Amintim că în acest an Parlamentul a modificat de două ori legislația în domeniu revenind la plafonarea tarifelor la carburanți de către ANRE. Prețurile însă au crescut semnificativ pe parcursul anului, în condițiile scumpirii produselor petroliere pe piețele internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău