În primele zile, aproape 3.000 de cetățeni au solicitat pașaport cu termen de valabilitate extins

  • 13 Octombrie 2018 13:10
În primele zile, aproape 3.000 de cetățeni au solicitat pașaport cu termen de valabilitate extins

În doar câteva zile de la intrarea în vigoare a amendamentelor operate la Legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, 2.940 de persoane au solicitat eliberarea pașaportului cu termen de valabilitate extins. 602 cetățeni care au depus cereri de perfectare a documentului la urgență și-au ridicat deja pașapoartele, potrivit datelor prezentate de Agenția Servicii Publice. 

Reamintim că, din data de 10 octombrie, au intrat în vigoare modificările legislative ce prevăd extinderea termenului de valabilitate al pașaportului pentru cetățenii care au atins vârsta de 16 ani, de la 7 la 10 ani.

Prețurile pentru perfectarea documentului au rămas neschimbate. Menționăm că, termenul de valabilitate al pașapoartelor pentru copii cu vârsta sub 7 ani este în continuare de 4 ani, iar al celor pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani este de 7 ani, notează BizLaw.md

De asemenea, la solicitarea actelor de identitate cetățenii nu mai prezintă documentul ce atestă grupa sangvină. Anterior obținerea acestui document implica timp pentru deplasare la centrul medical și cheltuieli. Serviciul de determinare a grupei sangvine în majoritatea cazurilor se prestează contra plată. Pe când serviciul de eliberare a primului buletin de identitate cetățenilor Republicii Moldova se oferă în mod gratuit.

Totodată Agenția precizează că începând cu data de 10 octombrie, legea obligă toți cetățenii Republicii Moldova domiciliați pe teritoriul țării care au atins vârsta de 16 ani să dețină buletin de identitate. În acest context, Agenția Servicii Publice îndeamnă părinții și cadrele didactice ale instituțiilor de învățământ preuniversitar să contribuie la asigurarea elevilor care ating vârsta de 16 ani pe parcursul anului de învățământ cu buletin de identitate. ASP face acest apel cu scopul de a respecta legea și pentru a evita fluxul majorat de solicitați de acte de identitate, care se atestă în perioada lunilor mai-iunie când elevii solicită buletinul de identitate pentru a fi admiși la examenul de absolvire în învățământul gimnazial.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor modificări, persoanele care au emigrat autorizat și s-au stabilit cu traiul permanent pe teritoriul altor state, dar din anumite circumstanțe se află temporar pe teritoriul Republicii Moldova, pot solicita buletin de identitate provizoriu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Thu
23
Fri
22
Sat
25
Sun
28
Mon
29
Arhivă Radio Chișinău