În premieră, Republica Moldova va avea un sistem informațional în domeniul protecției copilului

  • 03 Septembrie 17:25
În premieră, Republica Moldova va avea un sistem informațional în domeniul protecției copilului

Astăzi, în cadrul conferinței de închidere a proiectului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) „Date pentru Impact”, a fost lansat Sistemul informațional în domeniul protecției copilului (SIPC), dezvoltat cu sprijinul acestui proiect.

Crearea sistemului informațional a fost stabilită ca o prioritate în Programul Național pentru Protecția Copilului 2022-2026, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Sistemul va avea un rol esențial în îmbunătățirea managementului cazurilor și în optimizarea intervențiilor pentru copiii aflați în situații de vulnerabilitate.

Sistemul informațional în domeniul protecției copilului a fost creat pentru a răspunde nevoilor din domeniu, având ca obiectiv eficientizarea și îmbunătățirea proceselor existente.

Prin centralizarea informațiilor și asigurarea unei baze de date complete și actualizate, sistemul va furniza date precise și de înaltă calitate, esențiale pentru elaborarea unor politici eficiente și adaptate nevoilor reale ale copiilor în dificultate. În plus, sistemul va calcula indicatori pentru monitorizarea performanței și va genera rapoarte statistice privind managementul cazurilor de protecție a copilului.

„Lansarea Sistemului informațional în domeniul protecției copilului reprezintă un pas esențial în asigurarea unei evidențe clare a copiilor aflați în situații de risc și a intervențiilor necesare. Acest sistem ne va ajuta să intervenim promit și eficient în acordarea măsurilor de protecție copiilor, să   luăm decizii informate, să elaborăm politici eficiente și să evaluăm performanța serviciilor oferite, optimizând în același timp colaborarea între profesioniștii din educație, sănătate, medicină și alte domenii relevante. Vreau să mulțumesc colegilor din cadrul Proiectului D4I, dar și partenerilor noștri fideli USAID Moldova pentru suportul acordat și rezultatele obținute.”, a menționat secretarul de stat Vasile Cușca.

Proiectul „Date pentru Impact” (D4I), finanțat de USAID, a susținut parcursul european al Republicii Moldova și consolidarea democrației participative. În mod special, a colaborat cu Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a facilita luarea deciziilor bazate pe date în domeniul protecției copilului și asistenței sociale, contribuind astfel la îmbunătățirea condițiilor de viață ale copiilor în dificultate și ale altor grupuri vulnerabile ale populației.

Printre ariile de sprijin în domeniul social și rezultatele-cheie, se numără: 

– Dezvoltarea Sistemului informațional în domeniul protecției copilului;

–  Acordarea suportului pentru elaborarea Matricei de indicatori privind incluziunea persoanelor cu dizabilități și a primului Compendiu privind monitorizarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități;

– Introducerea managementului performanței în sistemul de asistență socială;

– Organizarea, în strânsă colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a instruirilor, webinarelor, ateliere de lucru, pentru specialiștii din sistemul asistenței sociale, în vederea fortificării abilităților profesionale;

– Crearea,  în contextul gestionării crizei refugiaților, a două camere de date, în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și la STAS Ștefan-Vodă, pentru facilitarea procesului de colectare și analiză a datelor privind situația copiilor și a persoanelor cu dizabilități ș.a.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:88 %
Vint:3,6 m/s
Tue
19
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău