În premieră pentru Europa, un studiu privind impactul social al investițiilor în fotbal este realizat în Moldova de către UEFA, FMF și comisia parlamentară de profil

  • 09 Decembrie 2020 12:59
În premieră pentru Europa, un studiu privind impactul social al investițiilor în fotbal este realizat în Moldova de către UEFA, FMF și comisia parlamentară de profil

În Republica Moldova a fost realizat un studiu privind impactul social al investițiilor în fotbal, elaborat în colaborare cu Uniunea Europeană a Asociațiilor de Fotbal (UEFA), în premieră pentru Europa.

Anunțul a fost făcut în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, cu președintele Comitetului executiv al Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, și președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Leonid Oleinicenco, la care au participat secretarul general adjunct al FRF, Gabriel Bodescu, experți ai programului UEFA Grow, Ilya Solntsev și Oleksandr Kucheriavyi, notează un comunicat de presă emis de Parlament.

A fost menționat faptul că studiul conține evaluarea efectelor investițiilor în fotbal asupra sferelor economice, sociale și a sănătății. În baza exemplului din fotbal, pot fi apreciate efectele investițiilor și în alte genuri de sport.

Președintele Comitetului executiv al FRF, Răzvan Burleanu, a menționat că studiul privind randamentul social al investițiilor în fotbal,  realizat pentru Moldova, urmează să fie promovat la nivel european.

Răzvan Burleanu a subliniat interesul pentru buna colaborare dintre federațiile sportive și autorități, în special, cu legiuitorii, și a exprimat toată deschiderea pentru a împărtăși practicile României și altor țări europene în vederea perfecționării  legislației sportive din Moldova.  

Experții UEFA Grow au apreciat activitatea Federației Moldovenești de Fotbal, accentuând în mod special importanța promovării sporturilor în masă, în special a fotbalului, printre tineri. În context, Oleksandr Kucheriavyi a salutat proiectul-pilot “Fotbal în Școli” realizat de FMF.  

În numele UEFA, Oleksandr Kucheriavyi a mulțumit Speakerului Zinaida Greceanîi pentru discuții și a subliniat interesul organizației pentru consolidarea cooperării cu autoritățile publice centrale și locale din Republica Moldova.  

Președintele FMF, Leonid Oleinicenco de asemenea, a accentuat interesul Federației Moldovenești de Fotbal pentru o colaborare mai strânsă cu Parlamentul.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a  salutat studiul realizat în colaborare cu UEFA și a menționat utilitatea și oportunitatea acestuia în contextul definitivării proiectului Legii cu privire la educația fizică și sport, elaborat de deputații Comisiei  cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Speakerul a mulțumit delegației pentru vizită și disponibilitatea de a intensifica colaborarea cu autoritățile Republicii Moldova. Totodată, Zinaida Greceanîi a exprimat recunoștința pentru tot suportul acordat de către UEFA Federației naționale și dezvoltării sportului în țara noastră.

 

Reprezentanții UEFA, FRF și FMF participă, astăzi, în Parlamentul Republicii Moldova, la prezentarea a două studii, realizate în comun de UEFA, Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, în parteneriat cu Federația Moldovenească de Fotbal.  Modelul SROI (rentabilitatea socială a investițiilor) are menirea de a demonstra că participarea în masă în fotbal va aduce beneficii sociale, de sănătate și economice statului.

La întrunire mai participă reprezentanții Business Consulting Institute, foști fotbaliști, deputați, reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău