În premieră în sudul Ucrainei, o parohie subordonată Moscovei a trecut la noua Biserică Ortodoxă Autocefală

  • 12 Ianuarie 2019 14:51
În premieră în sudul Ucrainei, o parohie subordonată Moscovei a trecut la noua Biserică Ortodoxă Autocefală

O biserică ucraineană din regiunea sudică Mikolaiv subordonată Patriarhiei Moscovei a trecut la Biserica Ortodoxă a Ucrainei, înființată recent și a cărei independență de Biserica Ortodoxă Rusă a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol pe data de 6 ianuarie 2019.

Potrivit ziarului Korrespondent, comunitatea religioasă ortodoxă din localitatea Timiriazevka este prima din sudul Ucrainei care trece în subordinea Patriarhiei Kievului.

Anterior, alte 47 de parohii ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei au trecut la Biserica Ortodoxă a Ucrainei.

Cele mai multe dintre parohiile care au trecut în subordinea patriarhiei Kievului se află în regiunea Vinnița: 16 biserici parohiale și o catedrală. În regiunea Hmelnițk, opt biserici ucrainene subordonate Moscovei au aderat la Biserica Ortodoxă a Ucrainei, în regiunea Lviv - 5, în Cerkasi - 5, în Volin - 3, în Cernăuți - 3, în Ternopil - 1, în Rivne - 1 și în Dnipropetrovsk -1.

La Kiev, au trecut în subordinea noii biserici ucrainene o catedrală și o biserică.

Potrivit unor date din 2002, în Ucraina există 2.781 de parohii subordonate Patriarhiei Moscovei.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a semnat, sâmbăta trecută, decretul (Tomos) privind acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, cu ocazia unei ceremonii care s-a desfășurat la Biserica "Sfântul Gheorghe" din Istanbul. La semnarea documentului, care a marcat, practic, separarea Ucrainei de Biserica Ortodoxă Rusă, au mai participat noul mitropolit Epifanie de Kiev și președintele ucrainean, Petro Poroșenko.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău