În pofida riscului înghețurilor, agricultorii desfășoară lucrările de sezon

  • 05 Martie 2019 17:39
În pofida riscului înghețurilor, agricultorii desfășoară lucrările de sezon

O parte din lucrările agricole de primăvară au fost finalizate, iar altele sunt în derulare, chiar dacă încă există riscul înghețurilor, a relatat pentru MOLDPRES surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

„Mare parte din producătorii agricoli din țară au început lucrările de însămânțare a terenurilor cu culturi cerealiere de primăvară. Pentru acestea sunt toate condițiile necesare: sol maturat, nivel suficient de umiditate și oxigenare etc. Asta chiar dacă există riscul înghețurilor și al unor eventuale ninsori - să nu uităm că încă urmează ca baba Odochia să-și scuture cojoacele. Or, în acest caz ar putea suferi mai mult plantațiile de mazăre, dar fermierii cunosc acest lucru și își organizează munca astfel încât să aibă cât mai puține pagube”, a afirmat, solicitat de Agenție, Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM.

În ceea ce ține de viticultură și pomicultură, Vasile Șarban a menționat că, în prezent, lucrările de curățare în uscat în general au fost finalizate și urmează doar de așteptat perioada de înmugurire.

În altă ordine de idei, responsabilul de la ministerul de resort a specificat că în ultimii ani, în domeniul agrar practic a dispărut noțiunea de „lucrări de primăvară”.  

„Condițiile pronunțate de schimbări climatice au făcut ca din iarnă să trecem direct în vară, anihilându-se în spațiu o majorare treptată de aproape 10 grade Celsius, care de fapt și constituiau primăvara. Nu putem spune că e tocmai de bine pentru că aceste modificări presupun mai multe riscuri pentru agricultori, cu ulterioare posibile prejudicii materiale”, a relevat Vasile Șarban pentru MOLDPRES.

În acest context, șeful de direcție de la MADRM a îndemnat producătorii agricoli să-și asigure afacerile în caz de intemperii, procedură, care peste hotare este o practică încetățenită.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău