În plină criză, șefii de la Procuratura Generală și-au cumpărat mașini noi

  • 19 Februarie 2016 10:10
În plină criză, șefii de la Procuratura Generală și-au cumpărat mașini noi

Revista presei din 19 februarie 2016

Ziarul Național relevă că ”în plină criză bugetară, șefii de la Procuratura Generală și-au cumpărat mașini noi, cheltuind milioane de lei. Achizițiile au fost făcute la sfârșitul anului trecut, chiar dacă Guvernul anunța că adună cu greu bani pentru a plăti pensiile și salariile bugetarilor. Cu mașini noi s-au ales adjuncții procurorului general, dar și Corneliu Gurin, care și-a schimbat de curând vechiul „Mercedes” de serviciu pe un „BMW”, al cărui preț oficial este de peste un milion de lei”.

Un alt articol din Ziarul Național abordează problema privatizării grădinițelor din Chișinău. Mai multe instituții preșcolare au fost vândute în ultimii ani pe bani mărunți, deși Direcția municipală de Educație se plânge că grădinițele sunt supraaglomerate. În schemele de privatizare sunt incluse de obicei și instanțele de judecată.

În Ziarul Național veți găsi răspuns și la întrebarea de ce Republica Moldova întârzie să se conecteze la sistemul energetic european, preferând dependența de un singur producător din Est.

Criza abia începe, atenționează Nicolae Negru în Ziarul Național.  Din exterior vin semnale deloc liniștitoare în privința Republicii Moldova. La conferința pe teme de securitate de la Munchen, premierul rus Dmitri Medvedev, „interfața” liberală, democratică a Rusiei revanșarde, a făcut o declarație care ar trebui să le dea de gândit liderilor noștri. Premierul Rusiei a citat Republica Moldova, care, din punctul său de vedere, „se află în prag de criză națională”, printre sursele de pericol suplimentar la adresa securității europene, ca și „războiul civil din Ucraina” și „Balcanii încă instabili”. Astfel, ipoteza că Moscova nu se mai interesează de Republica Moldova a fost spulberată. Kremlinul stă cu ochii pe noi.

„Cine va schimba puterea din R. Moldova” – o întrebare la care caută răspuns Silviu Tănase, în ziarul Timpul de astăzi.

Același ziar atenționează că „Pământurile din R. Moldova rămân de izbeliște”, în timp ce la  „Sipoteni, natalitatea crește, iar agricultura se dezvoltă”.  

Moscova nu renunță. Kremlinul pregătește operațiuni violente în Republica Moldova, titrează Evenimentul Zilei. Potrivit publicației, protestul de luni de la Judecătoria sectorului Râșcani, organizat de Renato Usatîi, dovedește că serviciile secrete de la Moscova, prin intermediul politicienilor pro-ruși de la Chișinău, nu vor ceda Republica Moldova prea ușor, nefiind excluse și vărsări de sânge. Publicația face trimitere la  unele informații care relevau un plan secret al Moscovei de a prelua puterea în Republica Moldova, așa-numita operațiune „Tuman”. Evenimentul Zilei susține că acest plan pare să fie executat cu strictețe. Usatîi organizează violențe și promite că va „dezbate dinții” guvernării, în timp ce Dodon încearcă cu orice preț să provoace alegeri anticipate pe cale „legală”, cerând demisia conducerii instituțiilor, organizarea referendumurilor etc.

În Jurnal de Chișinău, Val Butnau denunță conflictele dintre Presă și Putere, întrebându-se de ce orice om politic, dar și orice funcționar public care ocupă un post cât de cât important în stat face ce face, dar se împiedică de presă? Oricât de democrați s-ar crede, în cele din urmă, însă, tot le sare muștarul și încep să strige în cel mai comunist mod cu putință că ziarul cutare sau postul cutare trebuie închis... „De ce primul lucru care le vine lor în cap după ocuparea posturilor este să se îngrădească de restul lumii? De ce este aproape imposibil să ajungi la ei?”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău