În pandemie, specialiștii atestă o creștere și mai mare a consumului de antibiotice

  • 18 Noiembrie 2020 12:10
În pandemie, specialiștii atestă o creștere și mai mare a consumului de antibiotice

Rezistența la antibiotice este o problemă de sănătate publică care se intensifică de la an la an. Anual, 700 de mii de persoane, pe plan global, mor din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice. Povara infecțiilor cu bacterii  rezistente la antibiotice este comparabilă cu povara unor maladii ca gripa, tuberculoza, HIV/SIDA – la un loc. În contextul pandemiei COVID-19, specialiștii atestă o creștere și mai mare a consumului de antibiotice. Informațiile au fost prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în contextul desfășurării, în perioada 18-24 noiembrie, a Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că, deși există cadru normativ care reglementează condițiile de prescriere și eliberare a antibioticilor, se atestă că din numărul total de medicamente utilizate de către populație 10% sunt antibioticele.

„Utilizarea abuzivă a antibioticilor în timpul pandemiei COVID-19 ar putea duce la accelerarea răspândirii rezistenței antimicrobiene. COVID-19 este cauzat de un virus, nu este o bacterie. Și prin urmare, antibioticele nu trebuie să fie utilizate pentru prevenirea sau tratarea infecțiilor virale, cu excepția acelor cazuri în care sunt prezente și infecții bacteriene”, a notat ministra.

Riscurile utilizării neraționale a medicamentelor antibacteriene constau în formarea unor tulpini de micro organisme rezistente la antibiotice, care pot crea bariere în tratamentul pacienților cu alte boli, cauzând diferite complicații și chiar decese. Pe fundalul rezistenței la antibiotice, este imposibil de realizat intervenții vitale, cum ar fi transplantul de organe, chimioterapie, terapia intensivă, dar și tratamentul de boli bacteriene.

Oamenii sunt îndemnați să administreze antibioticele doar atunci când au prescrierea medicului. De asemenea, este recomandat să treacă tot tratamentul cu respectarea strictă a recomandărilor și să nu-l întrerupă, chiar dacă pacientul se simte mai bine. Nu este indicat să utilizeze tratamentul prescris anterior și nici să recomande altor persoane tratamentul care i-a fost prescris. Oamenii mai sunt îndemnați să evite autotratamentul. În cazul primelor semne de boală, să apeleze la medic.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău