În orașul Ialoveni va fi realizat un proiect de îmbunătățire a asigurării cu apă

  • 30 Octombrie 2020 11:57
În orașul Ialoveni va fi realizat un proiect de îmbunătățire a asigurării cu apă

În orașul Ialoveni a fost lansat un proiect care va asigura acces îmbunătățit la apă potabilă. Programul, care este al patrulea realizat cu sprijinul partenerilor din Slovacia, urmează să fie implementat în perioada octombrie 2020 - martie 2022, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, scopul proiectului constă în sporirea calității vieții printr-un acces mai bun la apa potabilă în Ialoveni și creșterea gradului de conștientizare a gestionării raționale a apei. „Suportul va fi construit pe doi piloni interconectați care prevede promovarea furnizării serviciului de aprovizionare cu apă și canalizare de înaltă calitate - reabilitarea unei părți a sistemului de alimentare cu apă din Ialoveni (1035 m) pentru a asigura acoperirea orașului. De asemenea, se va colabora cu localnicii pentru a crește gradul de conștientizare a gestionării apei și a unei abordări responsabile a mediului”, au explicat pentru MOLDPRES surse de la Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru).

Valoarea totală a proiectului este de 219 950 de euro, care va fi susținută de partenerii slovaci, inclusiv cofinanțarea Agenției de Dezvoltare Regională Senec-Pezinok de 20 mii de euro.

Potrivit lui Viorel Jardan, directorul ADR Centru, „este o mare onoare să lansăm cel de-al patrulea proiect comun cu partenerii noștri fideli de la ADR Senec-Pezinok”. "Țin să mulțumesc pentru acest proiect tuturor celor care s-au implicat de la idee până la etapa de implementare, este un model de bune practice și rezultatele sunt cele așteptate de locuitori. Chiar dacă ne confruntăm cu o multitudine de probleme, considerăm sectorul de alimentație cu apă și sanitație unul prioritar și mulțumim partenerilor slovaci pentru că s-au pliat pe necesitățile noastre și astăzi suntem mai aproape de a soluționa această problemă pentru locuitorii orașului Ialoveni", a spus Viorel Jardan.

La rândul său, Eva Lovasicova, director interimar al ADR Senec-Pezinok, a salutat partenerii și a specificat că „este o plăcere să coopereze în cadrul celui de-al patrulea proiect”, felicitând locuitorii orașului, precum și echipa de proiect pentru implicare și perseverență.

„Sunteți niște parteneri de nădejde, de aceea Slovacia continuă acordarea suportului în cadrul proiectelor de dezvoltare pentru ca împreună să ne bucurăm de creșterea nivelului de trai pentru locuitorii Regiunii Centru”, a relevat Eva Balazovicova, manager de proiect, reprezentant al Agenției pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok.

Situația de insuficiență a sistemului de alimentare cu apă potabilă este o problemă persistentă în Republica Moldova. Prezentul proiect se concentrează pe regiunea centrală a țării, zona de intervenție fiind orașul Ialoveni. În această localitate, conexiunea la sistemul de apă potabilă este asigurată pentru 93% din populație, însă este nesigură din cauza lipsei finalizării proiectelor de infrastructură necesare din motive financiare. Orașul a dezvoltat documentația în conformitate cu strategiile și planurile naționale și regionale, inclusiv evaluarea impactului asupra mediului, pentru a asigura un sistem fiabil de alimentare cu apă potabilă și pentru a acoperi necesitățile tuturor locuitorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău