În Moldova anual se utilizează peste două mii de tone de pesticide

  • 19 Martie 2022 13:17
În Moldova anual se utilizează peste două mii de tone de pesticide

În Republica Moldova anual se utilizează peste două mii de tone de pesticide. Valoarea medie a intensității de utilizare a produselor de uz fitosanitar constituie 1,6 kg/ha, însă în unele regiuni ale țării se constată o intensitate crescută – circa 4,6 kg/ha. Specialiștii sunt îngrijorați de faptul că sănătatea cetățenilor este afectată de intoxicațiile cu pesticide cauzate în principal de producerea sporită și utilizarea în masă a acestora, mai cu seamă de persoane neinstruite, transmite IPN.

Potrivit ANSP, pe parcursul ultimilor șase ani (2016-2021) au fost înregistrate 655 de cazuri de intoxicații, dintre care 223 – la copii. 24 de oameni, dintre care cinci copii, au murit.

Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Săptămânii de promovare și control al aplicării raționale a produselor de uz fitosanitar, care se va desfășura în perioada 21-26 martie.

Produsele de uz fitosanitar (pesticidele) reprezintă produse chimice utilizate cu scopul de a proteja plantele prin nimicirea dăunătorilor. Pe parcursul Săptămânii de promovare a aplicării raționale a pesticidelor sunt planificate activități de informare a publicului larg privind riscurile asociate gestionării iraționale a pesticidelor. Vor fi organizate discuții publice, mese rotunde, instruiri, emisiuni radio și TV, informații în presă etc. Specialiștii Secțiilor protecției sănătății publice, în parteneriat cu inspectorii ANSA, vor asigura informarea populației despre efectele nefaste ale pesticidelor asupra stării de sănătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău