În luna octombrie R. Moldova va achita 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz. Spânu: Contractul pentru tranzitarea și furnizarea gazelor naturale nu va duce la scumpiri pentru consumatorii finali

  • 01 Octombrie 2021 13:45
În luna octombrie R. Moldova va achita 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz. Spânu: Contractul pentru tranzitarea și furnizarea gazelor naturale nu va duce la scumpiri pentru consumatorii finali

În luna octombrie Republica Moldova va achita 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, față de 550 de dolari în septembrie, din cauza scumpirilor pe piețele internaționale, a anunțat astăzi ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu. Potrivit acestuia, contractul pentru tranzitarea și furnizarea gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, care a expirat ieri, a fost prelungit până la finele lunii octombrie, iar acest fapt nu va duce la scumpiri pentru consumatorii finali. Experții menționează că R.Moldova este nevoită să cumpere gaz scump inclusiv din cauza unor modificări ale formulei de calcul, intrate în vigoare la începutul acestui an, și nu exclud că Rusia ar încerca să politizeze negocierile, transmite Radio Chișinău.

Contractul de livrare a gazului în Republica Moldova a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit să negocieze extinderea acestuia, astfel încât s-a ajuns la soluția să fie prelungit pentru o lună și să se continue negocierile. În luna octombrie Republica Moldova va achita 790 de dolari pentru mia de metri cubi, un preț de câteva ori mai mare decât la începutul anului, care a crescut în contextul majorării costului gazului pe piețe internaționale.

Ministrul Andrei Spânu a anunțat că săptămâna viitoare va merge la un forum internațional la Sankt Petersburg, unde va continua discuțiile cu conducerea Gazprom. Totodată, el a precizat că până la prelungirea contractului pe un termen mai lung tarifele pentru consumatori, atât pentru gaz, cât și la alte resurse energetice, nu se vor schimba, iar autoritățile vor identifica soluții pentru a compensa cheltuielile pentru unele categorii de cetățeni.

Expertul în domeniul energetic, Victor Parlicov, menționează că majorarea simțitoare a prețului la gaze pentru Republica Moldova este cauzată și de modificarea formulei de calcul, intrată în vigoare de la 1 ianuarie. Noua formulă este prevăzută, deocamdată, pentru perioada caldă a anului – din aprilie până în octombrie,  dar nu este exclus că Gazprom ar putea insista ca aceasta să fie aplicată pentru întreg anul, acesta fiind și unul din motivele pentru care nu s-a reușit prelungirea contractului. În plus, Victor Parlicov opinează că Moscova ar încerca să politizeze negocierile.

Eu cred că Gazprom văzând conjunctura foarte favorabilă pe piața internațională și văzând că o dată s-a acceptat derogarea de la formula generală, încearcă să extindă aplicarea acestei formule, să o treacă în regim permanent. Mai cred că există și elementul politic – cei din Federația Rusă încearcă să treacă discuțiile cu privire la prețul gazului dintr-o zonă strict tehnică, în plan politic.

Prețul la gaz a atins nivele istorice în ultimul timp în Europa, depășind chiar și o mie de dolari pentru mia de metri cubi. Recent, un grup de parlamentari europeni i-a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creștereaprețurilor gazelor naturale din Europa. Ei suspectează compania rusă de manipularea pieței.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
4
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău