În luna august, inflația a scăzut până la 9,7%

  • 20 Septembrie 2023 08:01
În luna august, inflația a scăzut până la 9,7%

Inflația anuală a scăzut cu 1,1 puncte procentuale până la 9,7% în luna august, fiind cu 0,2 puncte procentuale superioară valorii anticipate. Banca Națională a Moldovei menționează că abaterea inflației efective de la cea prognozată a fost cauzată, în principal, de prețurile la combustibili, ca urmare a creșterii peste așteptări a prețurilor la petrol, transmite IPN.

Potrivit BNM, creșterea tarifelor cu efectele lor secundare, războiul din Ucraina și seceta din vara trecută mențin inflația deasupra țintei. Cererea dezinflaționistă, începând cu mijlocul anului 2022, și aprecierea leului de la începutul acestui an continuă să atenueze acești factori.

În ceea ce ține de activitatea economică, Banca Națională menționează că majoritatea indicatorilor activității economice au continuat tendința negativă, confirmând așteptarea contractării pentru trimestrul II 2023 în momentul actualizării prognozei inflației. Datele recente publicate de BNS relevă o contractare de 2,2% a Prodului Intern Brut, comparativ cu perioada similară a anului 2022, după declinul de 2,4% de la începutul anului curent.

„Evoluția respectivă a activității economice a fost susținută de o cerere internă modestă condiționată de scăderea consumului populației cu 7,7% și a formării brute de capital fix cu 6,9% pe fondul reducerii veniturilor reale ale populației, condițiilor încă restrictive pentru creditare, precum și incertitudinii sporite din regiune. Impactul respectiv a fost parțial atenuat de rezultatul favorabil din sectorul agricol și de performanța din sectorul informații și comunicații”, menționează BNM într-un comunicat de presă.

Banca Națională mai menționează că balanța riscurilor prognozei inflației este în continuare dezinflaționistă, iar incertitudinile rămân pronunțate. Principalele surse sunt situația tensionată în regiune, reflectarea în statistică a compensațiilor la serviciile comunal-locative, cererea și volatilitatea prețurilor pe piața internațională. În economiile avansate se așteaptă că ratele de dobândă vor crește în continuare și vor rămâne înalte mai mult timp.

„La identificarea și evaluarea riscurilor de abatere a prognozei inflației, se evidențiază un caracter mai proinflaționist al prețurilor la combustibili până în trimestrul III 2024, precum și al celor reglementate și alimentare pe parcursul primelor patru trimestre de prognoză, în condițiile unei inflații de bază mai reduse în primele două trimestre de prognoză”, precizează BNM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău