În jur de 240 de persoane sunt vizate în anchetele falsificării certificatelor de vaccinare

  • 29 Decembrie 2021 11:15
În jur de 240 de persoane sunt vizate în anchetele falsificării certificatelor de vaccinare

În jur de 240 de persoane sunt vizate direct sau indirect în anchetele falsificării certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19. Este vorba despre scheme de eliberare a certificatelor, contra cost, unor persoane care nu s-au vaccinat de fapt. Unii solicitanți se aflau peste hotarele țării la data emiterii certificatului, transmite IPN.

Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, au efectuat mai multe percheziții în cauze penale inițiate pentru corupere activă și pasivă, trafic de influență, fals în acte publice, precum și pentru confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale. Au fost documentate acțiunile pretins ilegale ale unor funcționari publici cu statut special, militari ai Serviciului Vamal, MAI, Ministerului Apărării, funcționari publici din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor, autorităților administrației publice, reprezentați ai cultelor religioase, agenți economici, cât și persoane fizice.

Potrivit probelor acumulate, persoanele responsabile de introducerea datelor în Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19, cât și prin intermediari, au pretins și primit de la cetățeni moldoveni și de la cetățeni străini bani ce nu li se cuvin. Sumele variau între 2000 și 5000 de lei pentru un certificat.

În urma perchezițiilor, a fost reținut un militar cu funcție de conducere din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri al MAI, desemnat în calitate de registrator. El și-a recunoscut vina și colaborează cu organul de urmărire penală.

La această etapă, au fost audiate în calitate de bănuiți mai multe persoane, inclusiv cu funcții de răspundere, vizate în investigațiile menționate, care de asemenea colaborează cu organul de cercetare penală.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele vizate riscă pedeapsă penală cu amendă în mărime de până la 650 de unități convenționale, muncă neremunerată în folosul comunității de la 150 la 200 de ore sau până la șapte ani de închisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău