În județul Suceava va fi construit Muzeul Memorial „Golgota Bucovinei” pentru a marca Centenarul Patriarhiei Române

  • 10 Februarie 10:42
În județul Suceava va fi construit Muzeul Memorial „Golgota Bucovinei” pentru a marca Centenarul Patriarhiei Române

În județul Suceava va fi construit Muzeul Memorial „Golgota Bucovinei” ce va marca Centenarul Patriarhiei Române, 85 de ani de la ocupația ilegală și represiunea sovietică asupra nordului Bucovinei, precum și 250 de ani de la ocupația austriacă a Bucovinei.

Muzeul va fi amplasat în satul Tișăuți, comuna Ipotești.

Este un proiect ambițios, „un așezământ a cărui prezență este reclamată de istoria tragică a acestui ținut românesc, o construcție necesară și obligatorie pentru cunoașterea martiriului creștin al Bucovinei”, a explicat pr. prof. drd. Mircea Bejenar, scrie Monitorul de Suceava.

Muzeul Memorial „Golgota Bucovinei” va marca Centenarul Patriarhiei Române, 85 de ani de la ocupația ilegală și represiunea sovietică asupra nordului Bucovinei, precum și 250 de ani de la ocupația austriacă a Bucovinei (1775-2025).

Instituția are ca scop colectarea, studierea, colecționarea, conservarea, etalarea și punerea în valoare a pieselor ce alcătuiesc patrimoniul Muzeului, precum și organizarea unor activități specifice, care să ilustreze și disemineze istoria celor 250 de ani de ocupație (de la cea austriacă, la cea sovietică) și rezistență românească în Bucovina.

Patrimoniul Muzeului se constituie din colecții de piese și documente din patrimoniul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și în colaborare cu alte instituții publice și administrative de pe teritoriul Bucovinei, din piese provenind din transferuri, donații și achiziții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău