În iunie, CE va prezenta un raport cu privire la liberalizarea regimului de vize între Moldova și UE

  • 25 Martie 2013 13:33
În iunie, CE va prezenta un raport cu privire la liberalizarea regimului de vize între Moldova și UE

Experții le recomandă autorităților să continue reformele necesare în acest sens și sugerează că alegerile anticipate ar putea afecta negativ ritmul reformelor.

Comisia Europeană va prezenta în luna iunie primul raport de progres al implementării celei de-a doua faze a Planului de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize între Republica Moldova și Uniunea Europeană, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei mese rotunde șefa Direcției Cooperare Politică cu Uniunea Europeană din cadrul Ministerului de Externe, Daniela Morari. Experții le recomandă autorităților să continue reformele necesare în acest sens și sugerează că alegerile anticipate ar putea afecta negativ ritmul reformelor.

Republica Moldova este în prezent în plin proces de realizare a celei de-a doua faze a Planului de Acțiuni cu Uniunea Europeană, iar unele din prevederile acestuia, cum ar fi eliberarea pașapoartelor biometrice au fost deja realizate, a declarat rotunde șefa Direcției Cooperare Politică cu Uniunea Europeană din cadrul Ministerului de Externe, Daniela Morari.

Ea a amintim că la sfârșitul anului trecut Comisia Europeană a decis trecerea la faza a doua a Planului, iar în ultima lună au avut loc mai multe misiuni de monitorizare, care își vor prezenta concluziile în luna iunie. Potrivit Danielei Morari, în funcție de aceste concluzii, Republica Moldova va cunoaște mai bine ce are de întreprins în perioada imediat următoare.

Expertul de la Asociația pentru Politică Externă, Eugen Revenco, a menționat că autoritățile trebuie să întreprindă reformele necesare, fără a pune accentul pe data când va putea fi obținut regimul liberalizat de vize, dar pe calitatea acestora. În același timp, expertul a subliniat că eventuale alegeri anticipate ar putea reduce ritmul reformelor.

Liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană va afecta procesul de negocieri pe problema transnistreană, dar și cetățenii ruși și ucraineni din această regiune, a declarat fostul negociator șef din partea Tiraspolului, Vladimir Iastrebciak. În opinia sa, în cazul în care Republica Moldova va obține regim fără vize cu Uniunea Europeană, la frontiera administrativă cetățenii vor fi suspuși unui control mai riguros la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană. 

De asemenea, consideră Vladimir Iastrebceak, Bruxelles-ul va impune Chișinăul să revadă anumite acte semnate cu Tiraspolul încadrul procesului de negocieri. ”Republica Modlova va trebui să revadă anumite documente care au fost semnate cu Transnsitria în cadrul procesului de negocieri. Documentul de bază referitor la care va trebui să ia o decizie este cel ce ține de recunoașterea reciprocă a documentelor emise de organele competente ale ambelor părți și care a fost semnat în anul 2001. Este clar că vor apărea probleme ce țin de numerele de înmatriculare transnistrene, a pașapoartelor transistrene, care în prezent sunt recunoscute în baza acestui protocol” a declarat Vladimir Iastrebceak.

Republica Moldova a început negocierile privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană în luna iunie 2010, iar în 2011 a fost adoptat un Plan de Acțiuni în acest sens, care conține două etape. În cadrul primei etape Parlamentul a votat  actele legislative necesare, iar cea de a doua etapă prevede implementarea acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău