În instituțiile de învățământ din Republica Moldova continuă să fie colectate taxe ilegale

  • 04 Septembrie 2017 17:54
0%
00:00:00
00:00:00

În instituțiile de învățământ din Republica Moldova continuă să fie colectate taxe ilegale, atrag atenția mai multe organizații non-guvernamentale care reprezintă grupuri de părinți și studenți. Membrii acestora solicită intervenția autorităților pentru  oprirea plăților informale și crearea unor mecanisme legale de sprijin financiar din partea părinților, în cazurile în care este necesar. 

Deși Ministerul Educației emite anual ordine în care se reamintește faptul că este ilegală colectarea plăților din partea părinților în școli și grădinițe, acesta este încălcat  și grupurile de părinți, la îndemnul administrațiilor instituțiilor donează, benevol sau impuși de situație, sume considerabile, a subliniat Ana Revenco, de la Asociația ”Părinți Solidari”.

„Stimați părinți, interesați-vă cum sunt utilizați banii bugetari în cadrul instituțiilor. În grădinițele din municipiul Chișinău nu s-au folosit în mediu 10-15 procente din bugetul care urma să fie alocat. Poate să solicităm ca toți banii să vină în grădinițe și să fie utilizați așa cum este necesar, dar nu să strângem de la părinți acești bani. Fiind că sumele colectate de la părinți sunt impunătoare. Într-o grădiniță se acumulează în jude un milion, în unele ajunge și la două milioane de lei pe an, bani nelegali.”

Taxele ilegale iau forme diferite în școli, grădinițe și la universități, spun reprezentanții societății civile. Astfel, sunt percepute plăți pentru reparații, pentru rechizite și materiale didactice suplimentare, pentru suplimentarea salariilor pedagogilor, managerilor sau ale bucătarilor și paznicilor sau pentru crearea unor grupe așa-numite ”particulare” în grădinițele de stat. Presiunea plăților informale o resimt și studenții, afirmă reprezentanta organizației CNA Studențesc, Sanda Sandu.

„Începem de la faptul că achiți pentru note, achiți pentru examene. Sunt multe cazuri în unele universități când studenții nici nu sunt în țară. De asemenea, unele dintre formele corupției în universități ar fi existența protecționismului și nepotismului.”

Pe de altă parte, autoritățile abilitate cu prevenirea și combaterea corupției spun că nu au pe ce se baza la pornirea unor investigații, întrucât cetățenii ar evita să depună plângeri oficiale. Purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi, a declarat că de la începutul acestui an, au fost recepționate doar două plângeri referitoare la acest fenomen, ambele anonime.

„Din păcate, plângerile anonime nu se examinează. Vreau să vă zic că am avut cazuri când părinții erau întrebați dacă este adevărat că li s-a cerut bani, să confirme acest lucru, în majoritatea cazurilor, ei nu au vrut să confirme perceperea acestor taxe.”

Reprezentanții societății civile au subliniat că, în cazul în care este necesară contribuția comunității la dezvoltarea instituțiilor de învățământ, trebuie create mecanisme legale, cu o evidență contabilă riguroasă și transparentă și, cel mai important, toate contribuțiile trebuie făcute în mod voluntar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău