În Găgăuzia a fost finalizat proiectul Uniunii Europene de dezvoltare a societăţii civile

  • 17 Aprilie 17:54
În Găgăuzia a fost finalizat proiectul Uniunii Europene de dezvoltare a societăţii civile

În Găgăuzia a fost finalizat proiectul "Dezvoltarea societăţii civile în Găgăuzia", finanţat de Uniunea Europeană.

 

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, la Chişinău, în cadrul conferinţei de încheiere a proiectului, prim-vicepreşedintele Comitetului Executiv al autonomiei, Vadim Ceban, a menţionat că timp de doi ani "organizaţiile neguvernamentale (ONG) au făcut progrese semnificative în activitatea lor".

"Datorită susţinerii partenerilor europeni, ONG-urile pot fi implicate în activităţi nu numai la nivelul autonomiei, ci şi în proiectele naţionale", consideră funcţionarul.

Şeful organizaţiei nonguvernamentale "Pilgrim-Demo", Mihail Serkeli, a remarcat că UE a venit pentru prima dată în regiune cu ideea dezvoltării societăţii civile.

"Am vrea să vedem o mai mare deschidere din partea structurilor de guvernare. Acest lucru se referă mai ales la informaţiile privind formarea bugetelor de un tip sau altul, a cheltuielilor publice", a spus activistul.

Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Ecaterina Jecova, consideră că în cei doi ani nu s-au produs schimbări semnificative.

"În Găgăuzia există multe ONG-uri, dar acestea sunt dezbinate, iar o parte semnificativă din acestea devin active doar în preajma alegerilor şi uneori în favoarea unor anumiţi politicieni. Acestea nu sunt obiectivele pe care ar trebui să le urmeze", susţine politicianul, care propune sectorului neguvernamental să promoveze proiecte utile pentru locuitorii autonomiei, însă neconvenabile pentru anumite formaţiuni sau persoane.

"Deseori, oamenii din satele şi oraşele noastre nu doresc să ceară de la autorităţi îndeplinirea anumitor sarcini. Aceasta se întâmplă din diferite motive, deseori din cauza inerţiei, a lipsei de înţelegere a ceea ce trebuie să ceară de la autorităţi. Deci, activiştii civici ar trebui să preia aceste forme de interacţiune", susţine ea.

Şeful centrului european "Pro-Europa" din Comrat, Irina Selezneova, a declarat că, în cei doi ani de implementare a proiectului, au avut loc o serie de seminare pentru membrii a nouă ONG-uri, dintre care şase sunt din mediul rural.

"De fiecare dată, în cadrul sesiunilor de instruire, specialiştii europeni prezentau tinerilor anumite modalităţi de interacţiune cu concetăţenii lor. Vedem importanţa acestor seminare prin faptul că oamenii au înţeles că prin ONG-uri este posibilă rezolvarea unor probleme concrete în regiune", a spus ea.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
-0,77 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sun
4 °C
Mon
5 °C
Tue
7 °C
Wed
5 °C
Thu
1 °C

Curs oficial BNM 08 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 -0.0000
USD 17.4778 -0.0000
RON 4.0577 -0.0000
UAH 0.7329 -0.0000
RUB 0.2737 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău