În Găgăuzia a fost finalizat proiectul Uniunii Europene de dezvoltare a societății civile

  • 17 Aprilie 2019 17:54
În Găgăuzia a fost finalizat proiectul Uniunii Europene de dezvoltare a societății civile

În Găgăuzia a fost finalizat proiectul "Dezvoltarea societății civile în Găgăuzia", finanțat de Uniunea Europeană.

 

Potrivit agenției INFOTAG, miercuri, la Chișinău, în cadrul conferinței de încheiere a proiectului, prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al autonomiei, Vadim Ceban, a menționat că timp de doi ani "organizațiile neguvernamentale (ONG) au făcut progrese semnificative în activitatea lor".

"Datorită susținerii partenerilor europeni, ONG-urile pot fi implicate în activități nu numai la nivelul autonomiei, ci și în proiectele naționale", consideră funcționarul.

Șeful organizației nonguvernamentale "Pilgrim-Demo", Mihail Serkeli, a remarcat că UE a venit pentru prima dată în regiune cu ideea dezvoltării societății civile.

"Am vrea să vedem o mai mare deschidere din partea structurilor de guvernare. Acest lucru se referă mai ales la informațiile privind formarea bugetelor de un tip sau altul, a cheltuielilor publice", a spus activistul.

Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Ecaterina Jecova, consideră că în cei doi ani nu s-au produs schimbări semnificative.

"În Găgăuzia există multe ONG-uri, dar acestea sunt dezbinate, iar o parte semnificativă din acestea devin active doar în preajma alegerilor și uneori în favoarea unor anumiți politicieni. Acestea nu sunt obiectivele pe care ar trebui să le urmeze", susține politicianul, care propune sectorului neguvernamental să promoveze proiecte utile pentru locuitorii autonomiei, însă neconvenabile pentru anumite formațiuni sau persoane.

"Deseori, oamenii din satele și orașele noastre nu doresc să ceară de la autorități îndeplinirea anumitor sarcini. Aceasta se întâmplă din diferite motive, deseori din cauza inerției, a lipsei de înțelegere a ceea ce trebuie să ceară de la autorități. Deci, activiștii civici ar trebui să preia aceste forme de interacțiune", susține ea.

Șeful centrului european "Pro-Europa" din Comrat, Irina Selezneova, a declarat că, în cei doi ani de implementare a proiectului, au avut loc o serie de seminare pentru membrii a nouă ONG-uri, dintre care șase sunt din mediul rural.

"De fiecare dată, în cadrul sesiunilor de instruire, specialiștii europeni prezentau tinerilor anumite modalități de interacțiune cu concetățenii lor. Vedem importanța acestor seminare prin faptul că oamenii au înțeles că prin ONG-uri este posibilă rezolvarea unor probleme concrete în regiune", a spus ea.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău