În doar trei luni, Silvia Radu a demis opt funcționari de la Primăria Chișinău

  • 22 Februarie 2018 13:34
În doar trei luni, Silvia Radu a demis opt funcționari de la Primăria Chișinău

Primarul interimar, Silvia Radu, a demis, în trei luni de când a venit la Primăria Chișinău, mai mulți funcționari și a înlocuit directorii principalelor întreprinderi municipale cu persoane noi.    

La doar câteva săptămâni de la numirea sa în funcția de primar interimar al Capitalei, Silvia Radu a demis, într-o singură zi, doi șefi de direcție din cadrul Primăriei. Este vorba de Oleg Poiată care a condus Direcția transport și căi de comunicație și de Alexandru Fleaș, fostul șef interimar al Direcției educație, tineret și sport. Cu doar câteva zile înainte de această decizie, Silvia Radu a avut un schimb de replici cu Oleg Poiată pe care l-a acuzat că nu vine cu soluții concrete pentru fluidizarea traficului rutier, l-a alungat din sala de ședințe, atenționându-l că „ea este șefa”. Motivul invocat de Silvia Radu pentru a-l demite pe Oleg Poiată a fost nesemnarea unui contract pentru întreținerea drumurilor în 2018. La rândul său, Oleg Poiată a calificat aceste acuzații drept aberații, considerând că, probabil, este o persoană incomodă pentru actualul primar.

În același timp, fostului director interimar al Direcției Generale Educație Alexandru Fleaș i s-a imputat scandalul cu terciul cu viermi de la o grădiniță și cel cu reparația liceului „Mihai Eminescu”. Fostul funcționar s-a apărat, arătând cu degetul la conducerea Direcției educație a sectorului Botanica, responsabilă de încheierea contractelor în cazurile respective. Atribuțiile celor doi au fost preluate de adjuncții acestora, Vitalie Butucel la Direcția transport și Viorica Negrei la Direcția educație.  

A urmat demisia șefului Direcției locativ-comunale, Petru Gontea, care a depus o cerere în acest sens pe 27 decembrie 2017. În timp ce Petru Gontea susținea că se află în această funcție de 9 ani și că se gândește demult să demisioneze, Silvia Radu a declarat că direcția trebuie reformată. Petru Gontea este acum șef interimar al Direcției locative. Și conducătorii întreprinderilor municipale „Lumteh și „Exdrupo”, Nicolae Vereșco și, respectiv, Ștefan Racu, au renunțat la funcții ca urmare a expirării contractelor de management. Silvia Radu l-a numit în funcția de director al „Lumteh” pe Veaceslav Buț, iar Adrian Boldurescu este noul șef al „Exdrupo”.

De asemenea, reprezentanții Primăriei au anunțat miercuri, 21 februarie, că șeful Regiei Autosalubritate, Tudor Maniv a plecat din funcție din cauza că i-a expirat contractul de muncă, iar Eliferie Haruța și-a dat demisia din funcția de director al Întreprinderii „Spații Verzi”. În același timp, un fost angajat al Ministerului de Interne și un donator generos al Partidului Democrat, Vladimir Maiduc a fost numit în funcția de șef al Direcției administrative din cadrul Primăriei. Un alt fost polițist, Eugeniu Axentiev, îl va înlocui pe Maniv la „Autosalubritate”. Ziarul de Gardă a scris că acesta a lovit mortal cu mașina o fetiță de 12 ani, dar a scăpat de pedeapsă.

Primarul interimar i-a cerut, cu trei zile în urmă, și șefului Întreprinderii municipale „Parcul urban de autobuze”, Iacob Capcelea, să plece din funcție, avertizându-l că, în caz contrar, îl va demite. Silvia Radu s-a declarat nemulțumită de activitatea întreprinderii după ce mass-media a arătat că autobuzul de pe cursa Chișinău-Ghidighici se află într-o stare deplorabilă.   

Și șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu, a fost somat să plece din funcție. Silvia Radu i-a reproșat că a chefuit „cu alcool și rațe” la Spitalul municipal nr. 1. Acuzațiile au fost respinse de M. Moldovanu. Șeful Direcției asistență juridică, Valeriu Bogdan a declarat că acesta își va menține funcția până la aprobarea noii organigrame a Primăriei. Direcția Sănătate a fost comasată cu Direcția Asistență Socială.   

Silvia Radu a inițiat o reformă privind reorganizarea Primăriei și, astfel, din cele 14 direcții existente vor rămâne 9.  

Silvia Radu a fost numită în funcție pe 6 noiembrie 2017, printr-o dispoziție a viceprimarului Nistor Grozavu.

Primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, și-a anunțat demisia pe 16 februarie, urmând ca în luna mai să aibă loc alegeri noi în Capitală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău