În Chișinău sunt 4 centre municipale care oferă gratuit servicii pentru copiii cu autism

  • 02 Aprilie 20:00
În Chișinău sunt 4 centre municipale care oferă gratuit servicii pentru copiii cu autism

În Chișinău există patru centre municipale de zi în care sunt oferite gratuit servicii specializate pentru copiii cu autism. În contextul Zilei mondiale de conștientizare a autismului, care este marcată anual pe 2 aprilie, Primăria capitalei lansează o campanie de sensibilizare a opiniei publice asupra problemelor și necesităților cu care se confruntă persoanele cu autism, transmite IPN.

Prin intermediul Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, municipalitatea a dezvoltat următoarele servicii:

Centrul de zi pentru copii cu boli rare și autism „Fluturele Albastru”; str. Braniștii, nr. 5/6, tel. 067775867;

Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități „Casa Speranței”;  str. Constantin Vârnav, nr. 1, tel. 067214388;

Centrul de recuperare activă și reintegrare socială a copiilor și tinerilor cu handicap fizic „Traian”; str. Bd. Traian, nr. 23/1 tel. 067214386;

Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități „Atenție”; str. Ion Botezătorul, nr. 1, tel. 067701490.

„Serviciile presupun asistență individualizată copiilor cu dizabilități, inclusiv cu autism, în scopul îmbunătățirii calității vieții și conduitei sociale ale acestora, în funcție de necesitățile lor, care includ: asistență socială, psihologică, logopedică și kinetoterapeutică”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei.

„Fluturele Albastru” este Centrul de zi care vine în sprijinul copiilor cu asemenea probleme. Serviciul a fost instituit în 2023, prin decizia Consiliului municipal Chișinău, și a fost creat datorită parteneriatului dintre Asociația „Copiii Ploii” și Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului, ca parte a Proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civilis.

În cadrul instituției activează mai mulți specialiști de profil, care desfășoară servicii sociale specializate individuale și de grup, ținând cont de vârsta, posibilitățile și necesitățile beneficiarilor. Este vorba despre activități ocupaționale, distractive, culturale, dezvoltarea deprinderilor de viață, kinetoterapie, terapie canină, logoterapie, terapie comportamentală; suport informativ, psihologic și asistență. În prezent, centrul este frecventat de 26 de copii cu autism care beneficiază de programe dedicate lor.

La evidența DGPDC se află 350 de copii cu autism. Șansele de recuperare cresc semnificativ atunci când terapia începe de la cea mai fragedă vârstă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău