La Chișinău sunt defrișați tot mai mulți copaci

  • 25 Martie 2019 17:50
La Chișinău sunt defrișați tot mai mulți copaci

Suprafețele verzi din Chișinău s-au redus pe parcursul ultimilor 25 de ani cu circa o mie de hectare, iar în ultima perioadă locuitorii capitalei semnalează tot mai multe cazuri de defrișare. Reprezentanții Mișcării ecologiste sunt îngrijorați de reducerea constantă a suprafețelor spațiilor verzi și consideră că autoritățile autorizează cu prea mare ușurință tăierea copacilor, neavând un plan pe etape de schimbare a arborilor rupți.

La Chișinău continuă și în această primăvară tăierea masivă a arborilor. Șefa adjunctă a Întreprinderii municipale Spații Verzi, Galina Leahu, afirmă că lucrările au loc în strictă conformitate cu necesitățile, iar în locul arborilor tăiați se plantează puieți.

Specialiștii de la Grădina Botanică consideră că aceasta este o urmare a înghețului și a zăpezii din aprilie 2017, când mulți copaci au fost avariați. Totuși, înlocuirea arborilor ar fi trebuit să aibă loc pe etape, fiind pregătit materialul săditor, care are nevoie de câțiva ani pentru a crește. Însă, un asemenea plan nu există, afirmă dendrologul Alexei Palanceanu de la grădina Botanică Chișinău.

Președintele Mișcării Ecologiste Urbane, Cornel Mîrza, a precizat că defrișările ce au loc la moment sunt coordonate cu Primăria și Agenția de mediu, însă, dacă acestea vor continua în același ritm, Chișinăul riscă să-și piardă faima de oraș verde.

Un studiu elaborat de Mișcarea Ecologistă Urbană arată că din zona centrală a Chișinăului, în partea veche a orașului, au fost defrișați circa 50% din copacii de pe marginea străzilor, iar în locul lor s-au amenajat spații de parcare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău