În cea de-a doua jumătate a anului, autoritățile centrale ar putea recurge la creșteri de taxe și impozite,potrivit analiștilor de la Expert Grup

  • 30 Mai 2019 16:39
În cea de-a doua jumătate a anului, autoritățile centrale ar putea recurge la creșteri de taxe și impozite,potrivit analiștilor de la Expert Grup

Mai mulți indicatori economici prezintă anumite evoluții pozitive, dar efectele adverse ale politicilor promovate de Guvern în context electoral, dar și instabilitatea politică, precum și înrăutățirea contextului extern, ar putea submina creșterea economică din cea de-a doua jumătate a anului 2019, precum și pe cea din anul 2020.

Mai mult, autoritățile ar putea recurge la creșteri de taxe și impozite, potrivit analiștilor de la Expert Grup, care au prezentat astăzi publicația Realitatea Economică,relatează Radio Chișinău.

Principalele provocări ale economiei moldovenești sunt creșterea deficitului bugetar, ce duce la majorarea îndatorării Guvernului, creșterea deficitului comercial și a deficitului de cont curent. Pe lângă presiunile inflaționiste, politice Guvernului vor determina și o creștere a deficitului bugetar, vizibilă deja în primul trimestru al acestui an. Aceasta ar putea duce la creștere de taxe și impozite, potrivit directorului executiv al Expert Grup, Adrian Lupușor.

Experții prognozează o creștere a inflației ce va ajunge la 8-9% către sfârșitul anului. Analistul Alexandru Fală

În anul 2018 veniturile populației au crescut, iar salariile au înregistrat o majorare de aproape 10%. Această creștere, însă, nu este sustenabilă din punct de vedere economic, iar ponderea ocupării informale în câmpul de muncă atinge cote alarmante, potrivit expertului Iurie Morcotîlo.

Amintim că guvernareaa operat în 2018, an preelectoral,  mai multe reforme fiscale și sociale, criticate de experți. Printre acestea au fost trecerea la un singur prag de impozitare a persoanelor fizice, majorarea salariilor în sectorul bugetar, acordarea unor îndemnizații persoanelor cu venituri reduse. Ministrul Finanțelor Ion Chicu a recunoscutcă reforma fiscală a redus veniturile la buget, dar, în același timp, a menționat că datorită reformelor administrației publice centrale, s-au redus cheltuielile. Deficitul bugetar în 2018 a fost sub un procent, iar ponderea datoriei de stat în Produsul Intern Brut a scăzut, potrivit ministrului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău