În ce condiții vor putea ieși din casă copiii din Spania, începând de luni

  • 22 Aprilie 2020 09:40
În ce condiții vor putea ieși din casă copiii din Spania, începând de luni

Guvernul spaniol a relaxat puțin regimul de izolare foarte strict, pe care l-a impus în țară pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus, permițând scoaterea copiilor din case începând de luni, însă doar pentru a însoți un adult la magazinele alimentare sau la farmacii, relatează AFP, citată de Agerpres.

Copiii spanioli nu au voie încă nici să facă plimbări scurte în jurul domiciliului, la fel ca în alte țări europene.

Această relaxare a fost anunțată încă de sâmbătă de premierul Pedro Sanchez, însă executivul a trebuit să specifice condițiile în care se poate pune în practică.

Începând din 27 aprilie, cei mai mici de 14 ani vor putea, însoțiți de un adult, să facă deplasările deja permise în cadrul stării de urgență (...) pentru a merge, spre exemplu, la supermarket, la farmacie, la bancă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului și ministrul de Finanțe, Maria Jesus Montero.

Este vorba de o relaxare parțială pentru că trebuie să insistăm asupra faptului că prioritatea este evitarea unui recul în lupta cu virusul. Aceste ieșiri trebuie să fie controlate, trebuie să respecte întocmai normele de igienă și de distanțare socială, condiții în care facem apel la responsabilitatea părinților”, a mai spus ea.

Spania, a treia țară cea mai afectată de pandemie, după SUA și Italia, a intrat din data de 14 martie într-o izolare foarte strictă ce a fost prelungită de Parlament până la 9 mai inclusiv.

În prezent, adulții pot ieși din case, singuri, pentru a merge la muncă - dacă în domeniul lor de activitate nu este posibilă telemunca - pentru a cumpăra alimente și medicamente sau pentru a plimba câinele. Copiii sunt închiși în case din data de 14 martie.

În ultima perioadă, medici spanioli și societatea civilă au lansat numeroase apeluri pentru ca autoritățile să-i lase pe copii afară din case, subliniind în special riscurile pentru sănătatea fizică și psihică a rămânerii în izolare pentru perioade mari de timp.

Însă, chiar dacă vor putea ieși din case începând de luni, copiii din Spania vor continua să fie supuși unor reguli mult mai stricte decât în alte țări europene, cum ar fi Franța, spre exemplu, unde minorii pot ieși timp de o oră pe zi, alături de părinți, pentru a se plimba în jurul casei.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău