În Bulgaria, mașinile de poliție preiau pacienți COVID-19 pentru că ambulanțele nu mai fac față. Medic: Suntem în război

  • 02 Noiembrie 2020 19:19
În Bulgaria, mașinile de poliție preiau pacienți COVID-19 pentru că ambulanțele nu mai fac față. Medic: Suntem în război

Sistemul sanitar din Bulgaria pare în prag de colaps, astfel că autoritățile din țara vecină au cerut ajutorul oamenilor legii. Mașinile de poliție vor transporta pacienți Covid, întrucât ambulanțele nu mai fac față numărului foarte mare de cereri. Recent, un bărbat a murit așteptând salvarea.

Guvernul bulgar a decis să facă apel la forțele de poliție pentru a transporta la spital bolnavi de COVID-19, în condițiile în care ambulanțele nu mai sunt suficiente pentru a face față virulenței celui de al doilea val al pandemiei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Zece microbuze ale poliției, dintre care șase dotate cu echipe de paramedici, vor veni în sprijinul celor 25 de ambulanțe publice care operează la Sofia, a anunțat luni ministrul sănătății, Kostadin Anghelov, în cadrul unei conferințe de presă.

Un pacient de 33 de ani a murit așteptând ambulanța

Decesul, sâmbătă, al unui bărbat de 33 de ani, ai cărui apropiați au așteptat cu disperare timp de ore întregi preluarea sa de către o ambulanță, a provocat o undă de șoc pe rețelele sociale, care abundă în mărturii privind refuzarea accesului la servicii medicale.

"Medicii sunt epuizați. Suntem în război: trebuie mobilizate toate resursele împotriva pandemiei", a declarat purtătoarea de cuvânt a serviciului de ambulanță de la Sofia, Katia Sungarska.

Studenții la medicină au fost mobilizați și s-a cerut ajutorul spitalelor private

Spitalele bulgărești, în care numeroși membri ai personalului medical sunt contaminați, au solicitat deja mobilizarea studenților la medicină.

Confruntat cu critici, Ministerul Sănătății a solicitat de asemenea cooperarea unităților medicale private, adesea reticente în a primi persoane contaminate cu noul coronavirus.

"Spitalele private care nu aplică decretul ministerial care le obligă să consacre 10% din paturi bolnavilor de COVID-19 nu vor mai finanțate de la bugetul asigurărilor de sănătate", a avertizat Ministrul sănătății. El și-a exprimat luni satisfacția pentru apariția a 100 de paturi suplimentare în capitală.

În plus, 17 noi ambulanțe vor fi puse la dispoziție până la sfârșitul săptămânii, a adăugat ministrul, care negociază și cu o companie de taxi pentru a-i transporta pe bolnavi.

Bulgaria, care a controlat în general primul val de COVID-19 în primăvară, este în prezent de depășită de saltul numărului de cazuri, în creștere cu 80% în șapte zile, la un total de 54.000 de cazuri, care este probabil mai mic decât în realitate, în condițiile în care țara efectuează puține teste.

Confruntat cu o puternică contestare socială, guvernul refuză să impună un nou "lockdown" impopular. Aproape 1.300 de decese au fost înregistrate în acest stat de 7 milioane de locuitori de la începutul pandemiei.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău