În anul de studii 2023-2024 elevii vor studia disciplinele școlare pe baza unor manuale noi. 31 de titluri au fost deja tipărite

  • 01 Septembrie 2023 15:07
În anul de studii 2023-2024 elevii vor studia disciplinele școlare pe baza unor manuale noi. 31 de titluri au fost deja tipărite

Elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal încep anul de studii 2023-2024 cu manuale noi. Ministerul Educației și Cercetării a acordat calificativul „Bun de tipar” pentru 40 de titluri de manuale școlare. Dintre acestea, 31 de titluri au fost deja tipăriteși au fost sau urmează a fi transportate în perioada imediat următoare în instituții, transmite Ministerul Educației și Cercetării.

În anul curent, achiziția de manuale școlare a fost realizată în conformitate cu prevederile noului Regulament cu privire la evaluarea, selectarea și achiziția manualelor pentru învățământul general, aprobat prin ordinul MEC nr. 300/2022. Menționăm pentru cele 47 de titluri scoase în licitație pentru anul curent, au fost depuse 72 de oferte corespunzătoare pentru 43 de titluri.

Singura ofertă depusă pentru manualul de Literatură universală pentru clasa a XII-a a fost declarată neconformă, din motiv că proiectul de manual nu corespunde prevederilor curriculumului, iar singura ofertă pentru manualul de Limba și literatura rusă pentru clasa a V-a nu a acumulat punctajul minim de 80 de puncte conform grilei din Fișa de evaluare. În consecință, pentru cele două loturi menționate nu a fost desemnat niciun câștigător.

Menționăm de asemenea că în total 16 dintre ofertele de manuale depuse nu au acumulat punctajul necesar pentru calificareîn etapa următoare a concursului. Totodată 30 de oferte au acumulat mai mult de 90% din punctajul total conform fișelor de evaluare.

Fiecare manual a fost evaluat de către un grup de 3-5 evaluatori experți în domeniu, selectați prin concurs deschis. Oferta care a acumulat cel mai mare punctaj a fost pregătită pentru obținerea avizului „Bun de tipar”. Pentru a fi tipărite, ofertele conforme urmau să obțină aprobare favorabilă de către grupul de evaluatori și de către Consiliului Național pentru Aprobarea Manualelor. La moment în procesul de avizare este un proiect de manual.

Alte 67 de titluri de manuale școlare, dintre care 52 de titluri pentru învățământul primar și cel gimnazial și 15 titluri pentru învățământul liceal, urmează a fi achiziționate în anul 2024, în cadrul licitației anunțate în luna mai 2023 și care urmează a deschisă în luna decembrie 2023.

Toate manualele școlare vor fi plasate în format .pdf  și pe portalul https://ctice.gov.md/manuale-scolare/

Lista manualelor școlare care au fost deja tipărite poate fi accesată aici 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău