În anul Bibliologic 2021 s-a produs fortificarea digitalizării activității bibliotecii
-
01 Aprilie 2022 08:21
Din cauza restricțiilor impuse de perioada de pandemie, bibliotecile nu numai și-au reorientat activitatea în format online, dar și au fortificat digitalizarea activității bibliotecare. Pe parcursul anului 2021, instituțiile au promovat cărți și lectură prin paginile lor electronice, diferite platforme online, dar și prin rețele de socializare. Declarația a fost făcută de directorul general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei, în contextul Simpozionului „Anul Bibliologic 2021 – anul fortificării digitalizării activității bibliotecii”, notează IPN.
Referindu-se la rezultatele activității bibliotecilor din Republica Moldova pentru anul 2021, Elena Pintilei a afirmat că atât bibliotecile naționale, cât și cele școlare și specializate au reușit să implementeze tehnologiile informaționale în activitatea bibliotecară. Ele s-au străduit să dezvolte programe specifice, inclusiv de promovare a cărții și lecturii.
„Biblioteca Națională, fiind instituție principală de profil, a implementat Programul Național „LecturaCentral”, ediția a IV-a. La fel, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” s-a implicat atât în cadrul programului nostru național, cât și în alte proiecte din cadrul bibliotecii. Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu” a realizat diferite proiecte și programe de promovare. De asemenea, mai multe localități și raioane din Republica Moldova s-au alăturat campaniilor noastre și au dezvoltat noi proiecte, dar și activități pentru promovarea operelor literare. Din această categorie fac parte Biblioteca raională din Drochia, Biblioteca raională din Orhei, Biblioteca raională din Briceni, dar și alte biblioteci care au știut să se poziționeze în mediul online și să promoveze cartea nouă, cartea de calitate și autori atât locali, cât și la nivel național”, a spus Elena Pintelei.
În particular, ea a menționat rolul important al fortificării digitalizării activității Bibliotecii Naționale. „Vrem să dezvoltăm în continuare Biblioteca Națională Digitală „Moldavica”, a precizat ea.
Anual, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează simpozionul „Anul Bibliologic” care reprezintă o platformă de comunicare pentru comunitatea profesională bibliotecară. Pe această platformă biblioteconomică se face retrospecția realizărilor anului precedent, se diseminează bunele practici, care consolidează bibliotecarii și îi provoacă pentru a-și dezvolta abilități și competențe de dezvoltare a bibliotecii. În acest an, evenimentul a fost desfășurat sub genericul „Anul Bibliologic 2021 – anul fortificării digitalizării activității bibliotecii”.