Mai mulți elevi din capitală au învățat în cadrul unui atelier să orneze o prăjitura germană tradițională

  • 19 Decembrie 2018 17:39
Mai mulți elevi din capitală au învățat în cadrul unui atelier să orneze o prăjitura germană tradițională

Mai mulți elevi din capitală, care frecventează centre de creație, au învățat miercuri, 19 decembrie, în cadrul unui atelier, să orneze prăjitura germană Lebkuchen, o tradiție de Crăciun. Turtele dulci au fost coapte cu o zi înainte și puse la dispoziția copiilor pentru a-și dezvolta creativitate. Acțiunea a fost organizată de către Asociația Obștească Casa Germană „Hoffnung” din Republica Moldova pentru a promova cultura și tradițiile germane de Crăciun, transmite IPN.

Președinta A. O. Casa Germană „Hoffnung” din Republica Moldova, Tatiana Iurev, a spus că Lebkuchen este o turtă dulce germană, puternic condimentată, de diferite forme, fiind o parte integrantă a produselor de patiserie de Crăciun. Turtele dulci pot fi găsite în special la târguri și festivaluri. Ele sunt oferite în dar copiilor în ajun de Crăciun, dar și pe Paști, la nunți, zile ale numelui etc. Turtele Lebkuchen conțin mult îndulcitor, în mod tradițional miere. Apă, lapte și grăsimi sunt adăugate puțin sau deloc. Pentru condimentare se pune anason, fenicul, ghimbir, cardamom, coriandru, nucușoară, cuișoare, scorțișoară etc.

Turta are forme diverse: steluțe, inimioare, căluți, îngerași, diverse animale, păsări și alte figurine. În secolul 18, au început să fie create „căsuțe” din turte dulci. Legenda spune că brutarii germani au fost inspirați de un basm. Este povestea a doi copii abandonați în pădure, care au găsit o casă din pâine cu decorațiuni din zahăr, și s-au adăpostit în ea. Și astfel această „căsuță” din turte dulci a devenit un simbol al minunilor de Crăciun.

„Master-class-ul are un scop frumos, de a promova cultura autentică germană. Încercăm să prezentăm publicului, în special copiilor, această tradiție germană de preparare a turtei dulci”, a spus Petru Vicol, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Viorica Paraschiv, de la Centrul de activitate extra-școlară „Curcubeu”, a spus că, înainte de a veni la acest atelier, copiii au studiat povestea acestei turte și s-au arătat curioși să o decoreze și să guste din ea.

Înainte de master-class, elevii au vizitat și o expoziție de fotografie cu turte Lebkuchen.

Sursa: ipn.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău