În acest sfârșit de săptămână vremea nu se va schimba esențial

  • 19 Noiembrie 2021 15:05
În acest sfârșit de săptămână vremea nu se va schimba esențial

Vremea nu se va schimba esențial în acest sfârșit de săptămână, meteorologii anunțând temperaturi caracteristice perioadei și ploi în nordul țării, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform datelor SHS, sâmbătă, 20 noiembrie, se prevăd valori termice între 10-15 grade Celsius, ziua, și 2-7 grade de căldură, noaptea. Mâine, în mare parte a țării se așteaptă vreme închisă, cer înnorat, iar în regiunea de nord – ploi de scurtă durată. Cer variabil, periodic însorit, este anunțat doar pentru sudul țării, transmite sursa citată.

Duminică, se mențin aceleași tendințe meteorologice, numai că ziua va fi cu mai mult soare. La fel se anunță și ziua de luni, 22 noiembrie, însă de marți iar se răcește.

Calendarul popular din această perioadă are mai multe semnificații, legate de starea vremii, divinități și superstiții. „Luna noiembrie, din punct de vedere religios, are în centru sărbătoarea Sfinților creștini, Arhanghelii Mihail și Gavriil (care se va marca la creștinii ortodocși de rit vechi pe 21 noiembrie). Se spune că săptămâna când este marcată această sărbătoare, Arhanghelii au puteri ocrotitoare asupra oamenilor și turmelor de oi.

Totodată, atunci când sunt prăznuiți Arhanghelii, este și hotarul între toamnă și iarnă. Oamenii din popor credeau că forțele Necuratului voiau cu orice preț ca iarna să se abată imediat asupra oamenilor, însă Arhanghelul Mihail avea rolul de a opri venirea bruscă a anotimpului rece. În popor, această perioadă mai poartă și numele de “vara arhanghelilor”, iar vremea este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. În același timp, tradiția spune că între Sf. Mihail și Gavriil și ziua de Crăciun trebuie să aibă loc și “vara iernii”, adică vreo 3-4 zile calde și binevoitoare, indică unele surse.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău