În acest sezon două persoane au murit din cauza gripei în R.Moldova. Cine și cum beneficiază de vaccinul antigripal
-
17 Ianuarie 2019 13:47
În primele două săptămâni ale acestui an au fost înregistrate 88 de cazuri de gripă sezonieră, potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică. Autoritățile dau asigurări că numărul de îmbolnăviri este sub pragul epidemic și îndeamnă cetățenii să se vaccineze.
Din octombrie și până în prezent, 140 de persoane s-au îmbolnăvit de gripă sezonieră, dintre care aproape 90 în ultimele două săptămâni. Și numărul infecțiilor respiratorii acute a crescut în această perioadă. În ultimele patru luni, au fost 135 de mii de cazuri de viroze.
În această perioadă, cetățenii, în special cei care fac parte din grupurile de risc, sunt în continuare îndemnați să se vaccineze. Pentru a se imuniza, oamenii trebuie să se adreseze la medicul de familie, care după un examen medical, poate prescrie vaccinarea împotriva gripei. Șeful Secției Supraveghere și Controlul Infecțiilor, Ștefan Gheorghiță.
„În Republica Moldova continuă imunizarea contingentelor cu risc sporit de îmbolnăvire. De această imunizare beneficiază copii și adulții cu maladii cronice lucrători ai instituțiilor medico-sanitare publice, personalul instituțiilor de asistență socială, efectivul poliției de frontieră, personalul serviciului vamal din punctele de trecere a frontierei, efectivul MAI, efectivul Armatei Naționale și cel al Trupelor de Carabinieri planificat a fi antrenat în efectuarea măsurilor antiepidemice în focarele de gripă”.
Medicii atenționează oamenii să meargă la medic la primele simptome ale gripei și recomandă un mod sănătos de viață.
„Printre simptomele principale ale gripei: sunt febra, tuse, dureri în gât, cefalee, frisoane, slăbiciuni, oboseală, lipsa poftei de mâncare. O dată cu apariția acestor semne, oamenii trebuie să se adreseze medicului de familie. Recomandăm cetățenilor să aibă un mod de viață sănătos, să se alimenteze corect, să aerisească încăperilor, să folosească măști de protecție, să aibă grijă de igiena personală”.
Potrivit datelor Agenției Naționale de Sănătate Publică, din luna octombrie 2018 și până în prezent două persoane și-au pierdut viața din cauza complicațiilor provocate de gripă.
Conform informațiilor Organizației Mondiale a Sănătății, activitatea gripală continuă să crească în regiunea europeană. Un număr mare de cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal se înregistrează în România și Ucraina.