În această seară, în ajunul Crăciunului pe stil vechi, în bisericile din R.Moldova se oficiază Ceasurile Împărătești

  • 06 Ianuarie 2019 08:08
În această seară, în ajunul Crăciunului pe stil vechi, în bisericile din R.Moldova se oficiază Ceasurile Împărătești

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 7 ianuarie Nașterea Domnului Iisus Hristos sau Crăciunul pe stil vechi. În ajun, dar și în ziua când se aduce aminte de Nașterea Mântuitorului de către Fecioara Maria și de aducerea primelor daruri de către magi și închinarea lor, în biserici se oficiază o rânduială de slujbe deosebite, transmite IPN.

În ajun se oficiază așa-numitele Ceasuri Împărătești, care sunt urmate de Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, iar apoi, după rânduială, se oficiază slujba de seară, privegherea, utrenia și liturghia de ziua Nașterii Domnului.

În unele biserici liturghia se face noaptea, ca de Paști, iar în altele dimineața.

Preoții spun că și cântările sunt deosebite, acestea proslăvesc și laudă Nașterea lui Iisus Hristos. După slujba dedicată Nașterii Domnului, în biserici se cântă colinde de sărbătoare, după care cete de colindători merg din casă în casă pentru a vesti Crăciunul.

De Crăciun creștinii care au postit se pot împărtăși și este dezlegare la orice fel de mâncăruri. Gospodinele pun pe masă sarmale, cozonac, dar și colăcei special copți pentru această zi. Până de Bobotează, se mai ține post în ziua de luni, miercuri și vineri.

A doua zi de Crăciun, pe 8 ianuarie, este prăznuit Soborul Născătoarei de Dumnezeu, iar pe 9 ianuarie se pomenește Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău