În această săptămână se anunță până la 22 grade de căldură

  • 09 Martie 2020 17:41
În această săptămână se anunță până la 22 grade de căldură

Săptămâna care a început va fi caracterizată de temperaturi până la 22 de grade Celsius, vreme însorită, fără precipitații, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, în următoarele zile se așteaptă o încălzire treptată a vremii, astfel încât vineri, 13 martie, mercurul termometrelor ar putea ajunge până la 22 grade Celsius. Noaptea, valorile termice se vor încadra între 4-9 grade de căldură.

În mare parte a perioadei de referință, se așteaptă cer variabil, cu soare, fără precipitații. Ploi slabe, de scurtă durată, se prevăd pe alocuri în sudul și nordul țării.

De asemenea, în unele zone ale țării, până pe 14 martie rămâne în vigoare Codul galben de secetă hidrologică. Conform hidrologilor, în legătură cu temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor esențiale, în bazinul râului Prut, în aval de lacul de acumulare Costești-Stânca, și râurile mici din centrul și sudul țării se atestă secetă hidrologică. În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a solicitat populației și, mai ales, agenților economici să consume rațional resursele de apă.

Conform specialiștilor, pe parcursul lunii martie are loc creșterea temperaturii medii lunare a aerului cu 4-5ºC față de luna februarie. Valorile ei medii variază între +1ºC în nordul țării și +3ºC în sudul ei. Pentru toată perioada de măsurători instrumentale, cea mai rece a fost luna martie în anul 1952, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat între -3,7ºC și -6,1ºC. În anii 1990 și 2017, luna martie a fost cea mai caldă – atunci temperatura medie lunară a aerului a variat între +6,9ºC și +9,0ºC. Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin 0ºC în direcția creșterii ei se semnalează în fond până la 11 martie.

“Reluarea vegetației culturilor de toamnă are loc în medie în intervalul 16-25 martie. În primăverile foarte timpurii, vegetația poate fi reluată la sfârșitul lunii februarie, în cele târzii – la mijlocul lunii aprilie. Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m la momentul reluării vegetației culturilor de toamnă, sunt în general bune (140-160 mm) pe o mare parte a teritoriului, iar în raioanele extreme de sud – satisfăcătoare (125-135 mm). Asemenea rezerve de umezeală asigură creșterea culturilor de toamnă. În unele primăveri, deosebit de aride, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m sunt insuficiente și constituie 60-70 mm", explică surse de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău