În 2022, Colegiul de disciplină și etică, a examinat 39 de proceduri disciplinare în privința a 35 de procurori, iar 12 au fost sancționați

  • 15 Martie 2023 17:15
În 2022, Colegiul de disciplină și etică, a examinat 39 de proceduri disciplinare în privința a 35 de procurori, iar 12 au fost sancționați

Anul trecut s-a atestat o creștere a procedurilor disciplinare în privința procurorilor care au admis abateri în activitatea loc, mai ales a celor din cadrul procuraturilor teritoriale, arată un raport asupra activității Colegiului de disciplină și etică, audiat și avizat astăzi, 15 martie, de Consiliul Superior al Procurorilor. Potrivit raportului, în total, în 2022, Colegiul a examinat 39 de proceduri disciplinare în privința a 35 de procurori, iar 12 au fost sancționați, scrie Radio Chișinău.

Colegiul de Disciplină și Etică s-a întrunit anul trecut în 11 ședințe, fiind adoptate și pronunțate 158 de hotărâri, cu peste 30 mai multe decât în 2021. Din acestea 26 au vizat proceduri disciplinare.

În perioada de raport, Colegiul a avut în examinare 39 de proceduri disciplinare în privința a 35 de procurori, cu patru mai mulți decât în 2021, a comunicat Vladislav Guțan, președintele Colegiului de disciplină:

 „Patru proceduri au vizat trei procurori din cadrul Procuraturii Generale, șapte proceduri au vizat șase procurori din cadrul Procuraturii Mun. Chișinău, 20 de proceduri au vizat 20 de procurori din cadrul Procuraturilor teritoriale, cinci proceduri au vizat cinci procurori din PCCOCS și trei proceduri au vizat un procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție”, spune Vladislav Guțan.

Se atestă o creștere a procedurilor disciplinare în care au fost vizați procurori din cadrul Procuraturilor teritoriale și mai puțin sunt vizați cei din cadrul procuraturilor specializate, a precizat Vladislav Guțan. De asemenea, potrivit acestuia, în 2022 au fost intentate 10 proceduri disciplinare ce se referă la opt procurori șefi.

 „Sub aspect de gender, lucru care nu este neglijabil, au fost trei proceduri în privința procurorilor de gen feminin și 32 de bărbați”.

Conform raportului, cele mai multe sesizări cu privire la abaterile disciplinare ale procurorilor au venit din partea procurorului general, fiind vorba de 13 sesizări. Altele au venit din partea procurorilor șefi, deputați, Ministerul Justiției și doar trei sesizări au fost depuse de către petenți. Potrivit președintelui Colegiului de disciplină, sancțiuni disciplinare au fost aplicate pentru 12 procurori:

 „În șapte cazuri a fost aplicat avertisment, în patru cazuri – mustrare, iar într-un caz s-a dispus retrogradarea din funcție”.

În perioada vizată, au fost depuse peste 100 de contestații cu privire la hotărârile Colegiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău