În 2016 Ucraina a redus livrările de energie electrică în R.Moldova de cinci ori

  • 16 Ianuarie 2017 15:06
În 2016 Ucraina a redus livrările de energie electrică în R.Moldova de cinci ori

În anul 2016, Ucraina a majorat exporturile de energie electrică cu 10,3%, până la 4,016 mlrd. kWh. În același timp, livrările în Moldova s-au redus de la 17,6 la 3,7 mil. kWh.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la datele Ministerului Energeticii și Industriei Cărbunelui din Ucraina, exporturile de energie electrică în Ungaria, Slovacia și România s-au redus cu 14%, până la 3,055 mlrd. kWh, în timp ce exporturile de energie electrică în Polonia au crescut de 14,4 ori, până la 957,4 mil. kWh.

Ucraina nu a efectuat livrări de electricitate în Belarus și Rusia.

În echivalent bănesc, exporturile de energie electrică în Moldova au constituit $0,347 mil.

Acest lucru este determinat de faptul că, spre deosebire de anii precedenți, în ultimii doi ani principalul furnizor de energie electrică pentru Moldova a devenit CERS Moldovenească, amplasată în Transnistria și care aparține companiei ruse "Inter RAO". Energia electrică este livrată prin intermediul companiei "Energocom", al cărei contract de furnizare expiră la sfârșitul lunii martie.

La sfârșitul săptămânii trecute, prim-ministrul Ucrainei, Vladimir Groisman, a declarat în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său moldovean, Pavel Filip, că Ucraina este interesată să reia livrările de energie electric pe piața Moldovei și este dispusă să participe la o licitație în acest sens.

INFOTAG precizează: Moldova produce circa 20% din energia electrică consumată, iar restul energiei o importă de peste hotare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău