Împrumutul G7 pentru Ucraina prinde viață. SUA anunță contribuția lor de 20 de miliarde de dolari, în vreme ce Consiliul UE a dat undă verde finală contribuției UE de până la 35 de miliarde de euro
-
24 Octombrie 21:02
Statele Unite au anunțat că vor acorda Ucrainei împrumuturi în valoare de 20 de miliarde de dolari, care vor fi rambursate din veniturile obținute din activele suverane rusești înghețate. Împrumutul reprezintă contribuția americană la împrumutul G7 pentru Ucraina, stabilit în luna iunie, cu prilejul summitului găzduit de Italia, și a cărui valoare se ridică la 50 de miliarde de dolari (45 de miliarde de euro).
„Ucraina poate primi asistența de care are nevoie acum, fără a împovăra contribuabilii. Aceste împrumuturi vor sprijini poporul ucrainean pe măsură ce își apără și își reconstruiește țara. Iar eforturile noastre sunt clare: tiranii vor fi responsabili pentru daunele pe care le provoacă. Fiți convinși: Rusia nu va învinge în acest conflict. Oamenii din Ucraina vor învinge. Acest lucru îi reamintește încă o dată lui Vladimir Putin că lumea s-a unit în jurul Ucrainei – iar Statele Unite și partenerii noștri din G7 vor continua să fie alături de ea la fiecare pas al drumului”, a transmis președintele american Joe Biden, în cadrul unui comunicat publicat de Casa Albă, scrie caleaeuropeană.ro.
Consiliul UE dă undă verde contribuției europene de până la 35 de miliarde de euro
Tot miercuri, Consiliul Uniunii Europene a adoptat pachetul de asistență financiară pentru Ucraina, care include o asistență macrofinanciară expecțională (AMF) de până la 35 de miliarde de euro și un mecanism de cooperare în materie de împrumuturi, la o zi după ce Parlamentul European și-a dat și el acceptul.
Potrivit unui comunicat al Consiliului, rambursarea împrumutului de AMF excepțional și a împrumuturilor bilaterale eligibile de la partenerii G7 în cadrul inițiativei ”Împrumuturi de accelerare a veniturilor extraordinare pentru Ucraina” (ERA) va fi asigurată prin fonduri provenite din fluxuri viitoare de venituri extraordinare rezultate din imobilizarea activelor suverane ruse.
Noua operațiune de AMF va fi legată de condiții de politică compatibile cu Mecanismul pentru Ucraina, în special cu Planul pentru Ucraina. Sistemele de gestionare și control propuse în cadrul Planului pentru Ucraina și dispozițiile specifice privind prevenirea fraudei și a altor nereguli se vor aplica și împrumutului de AMF.
Împrumuturile UE pentru finanțarea împrumutului de AMF extraordinar acordat Ucrainei vor fi susținute de o garanție din marja de manevră a bugetului UE. Suma finală a contribuției europene ar putea fi mai mică, în funcție de volumul împrumuturilor acordate de alte state membre din G7.
Se preconizează că împrumutul AMF va fi pus la dispoziția Ucrainei înainte de sfârșitul anului 2024, urmând ca acesta să fie rambursat de-a lungul unei perioade de maximum 45 de ani.
Mecanismul de cooperare în materie de împrumuturi pentru Ucraina
Mecanismul de cooperare în materie de împrumuturi pentru Ucraina, un cadru recent stabilit, va asigura accesul Ucrainei la veniturile viitoare generate din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, deținute în UE.
Aceste fonduri vor fi utilizate pentru rambursarea împrumuturilor oferite atât de UE, cât și de partenerii din G7. În timp ce aceste fonduri vor fi folosite pentru deservirea și rambursarea împrumuturilor, Ucraina va avea libertatea de a aloca aceste resurse conform nevoilor sale.
Aproximativ 210 de miliarde de euro în active sunt deținute în UE și blocate în temeiul sancțiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei din februarie 2022.