Impozitul pe venit, achitat de persoanele fizice, ar putea ajunge în bugetele localităților de domiciliu (Bizlaw)

  • 17 Iunie 14:15
Impozitul pe venit, achitat de persoanele fizice, ar putea ajunge în bugetele localităților de domiciliu (Bizlaw)

Începând cu noul an fiscal, impozitele achitate de persoanele fizice ar putea ajunge în bugetele localității de domiciliu.

Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament. La fel, se propune să fie majorat volumul total colectat al impozitului pe venit din activitatea persoanelor fizice din sate și orașe, cu excepția orașelor de reședință de raion, din 75% în 100%, iar cele din orașele de reședință de raion din 20% în 50%. O altă propunere se referă la defalcarea în bugetele locale a impozitului pe venit al persoanelor juridice, în mărime de 50%, colectat pe teritoriul unității administrative teritoriale unde își are activitatea, scrie Bizlaw.md.

Potrivit proiectului, modificările sunt necesare pentru a majora bugetele locale prin o nouă redistribuire a impozitelor achitate de persoanele fizice și juridice.  În document se spune că includerea în categoria veniturilor bugetelor locale/municipale a impozitului din venitul persoanelor fizice la locul de domiciliu și a impozitului pe venit a persoanelor juridice va permite o creștere semnificativă a veniturilor bugetelor locale. 

În prezent, defalcările se fac în cote procentuale din impozitul pe venit al persoanelor fizice în bugetele locale unde își are sediul angajatorul și, respectiv, persoanele fizice muncesc. Prin urmare, 75% din impozitul achitat de persoanele fizice se duce în bugetele locale și 25% -  către bugetele raionale. Autorul documentului susține că în orașele mari o parte dintre angajați locuiesc în sate, acolo unde beneficiază de servicii publice și nu este relevant ca 25 la sută din impozitul achitat să fie defalcat în bugetul raional ca ulterior să fie repartizat bugetelor locale.

La fel, în prezent, autoritățile publice locale, nu au în competență stabilirea taxelor locale pentru agenții economici care au activitate de producere. În acest context, autorul precizează că acest fapt demonstrează că unele categorii de activități economice nu contribuie prin impozitele achitate la formarea bugetelor locale.

sursa: bizlaw

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
11,96 °C
cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Tue
16 °C
Wed
16 °C
Thu
16 °C
Fri
17 °C
Sat
16 °C

Curs oficial BNM 15 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3784 -0.0178
USD 17.5601 -0.0305
RON 4.0724 -0.0107
UAH 0.7131 -0.0040
RUB 0.2737 0.0021
Arhivă Radio Chișinău