Importul paralel al medicamentelor se poate solda cu pătrunderea unor preparate contrafăcute
-
08 Septembrie 2017 16:54
Noul proiect al Legii medicamentului elaborat de Ministerul Sănătății are un șir de lacune și comportă riscuri privind accesul la medicamente de calitate, arată o analiză a experților Institutului de Inițiative Sociale ”Viitorul”. Experții se referă la propunerile privind comercializarea medicamentelor în magazine, la farmaciile on-line și privind importul paralel al medicamentelor.
În cadrul proiectului se propune ca medicamentele să poată fi vândute nu doar în farmacii, dar și în magazine specializate, după cum le numește Ministerul Sănătății în proiectul elaborat. Va fi vorba numai de medicamente care se eliberează fără prescripție. De asemenea, proiectul propune permiterea importului paralel de medicamente, operațiune prin care un medicament poate fi introdus în Republica Moldova prin alte canale de distribuție decât cele agreate de deținătorul certificatului de înregistrare a medicamentului respectiv, fapt ce ar permite importul unor medicamente mai ieftine. În opina Mariei Cojocaru-Toma, expert în politici farmaceutice, aceste propuneri comportă mai multe riscuri.
„Eliberarea cu amănuntul a medicamentelor prin magazine specializate – aici apar foarte multe discuții. Cum vor funcționa aceste magazine specializate în lipsa specialistului farmacist? Se propune a scoate din text sintagma ”Magazine specializate”. Permiterea importului paralel, în lipsa analizei efectuate de laboratorul pentru controlul calității din cadrul Agenției Medicamentului va mări riscul pătrunderii pe piața farmaceutică a produselor medicamentoase cu deficiențe de calitate sau chiar a produselor contrafăcute.”
Importul paralel se poate solda cu pătrunderea unor medicamente contrafăcute, atenționează și reprezentanta Agenției Medicamentului, Corina Iacob.
„Noi suntem de părerea că într-adevăr există riscul de fraudă și contrafacere, pentru că introducerea medicamentelor prin canale alternative de distribuție ar putea determina creșterea potențialului de fraudă, ar putea să complice structura rețelelor de distribuție și se va face dificilă trasabilitatea.”
Reprezentanta Ministerul Sănătății Maria Lăpteanu, a declarat, în cadrul dezbaterii organizate de IDIS ”Viitorul”, că ministerul va veni cu modificări la proiectul Legii medicamentului, în special ce ține de magazinele specializate de comercializare a medicamentelor.
Pe piața din Republica Moldova, peste 40 la sută dintre medicamente sunt importate din Uniunea Europeană, 18 la sută – din CSI, 14 – din Asia și numai 10 la sută sunt produse autohtone.