Importul de grâu, porumb și floarea-soarelui din Ucraina va fi posibil doar pe baza de licență eliberată de autorități

  • 12 Octombrie 2023 13:46
Importul de grâu, porumb și floarea-soarelui din Ucraina va fi posibil doar pe baza de licență eliberată de autorități

Importul de grâu, porumb și floarea-soarelui din Ucraina va fi posibil doar pe baza de licență, eliberată de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Anunțul a fost făcut de ministrul Vladimir Bolea în cadrul unui briefing de presă, la care a oferit detalii despre funcționarea comisiei de licențiere a importului de cereale din țara vecină. Potrivit ministrului, decizia este una temporară și a fost propusă de Comisia pentru Situații Excepționale în contextul războiului din Ucraina, transmite Radio Chișinău.

Ministrul agriculturii a declarat că potrivit noului Regulament, vor avea dreptul la obținerea licenței doar agenții economici care desfășoară activități economice în domenii precum creșterea animalelor, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, fabricarea produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor. Vladimir Bolea a precizat că vor fi supuse licențierii doar importurile de grâu, porumb și floarea-soarelui din Ucraina, transmite Radio Chișinău.    

Sunt supuse licențierii grâul, porumbul și semințele de floarea soarelui chiar și sfărâmate, cu excepția produselor destinate însămânțării. Licența de import se eliberează pentru fiecare operațiune de import. Agenții economici vor solicita prin cereri obținerea licenței la care vor anexa următoarele documente: copia Extrasului din Registrul de Stat al persoanelor juridice sau a Certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești, copia buletinului de identitate al reprezentantului legal și alte acte justificative. După depunerea dosarului pentru acordarea licenței de import în cel mult 5 zile lucrătoare la locul de desfășurare a activității se vor verifica: volumul stocurilor existente la data curentă, șeptelul de animale și se întocmește un act de verificare; capacitățile de procesare pentru volumul de producție necesar pentru activitatea fermei de animale și de procesare pentru următoarele 6 luni, dar și certificatul de conformitate”, a informat oficialul.

Amintim că Vladimir Bolea preciza la începutul lunii octombrie că decizia de licenția importurile ucrainene de cereale a fost luată în scopul menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic la produsele cerealiere autohtone.

Scopul este de a stabiliza prețurile pe piața internă a cerealelor din Rep. Moldova, în urma războiului din 2022, pe parcursul a mai bine de un an, piața cerealelor în materie de prețuri a fost perturbată major. Astfel, pentru stabilizarea prețurilor au fost întreprinse astfel de măsuri și sunt luate în interesul agricultorilor, procesatorilor și producătorilor din Rep. Moldova. Măsurile sunt luate în exclusivitate în interesele noastre naționale”, a declarat Vladimir Bolea.  

Potrivit proiectului Regulamentului, licența de import va putea fi utilizată doar de titularul acesteia și doar în scopurile în care a fost eliberată. În cazul identificării neconformităților de utilizare a licenței, Ministerul Agriculturii va anula valabilitatea acesteia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:83 %
Vint:8,75 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău