Implicarea oamenilor mai direct în procesul de luare a deciziilor în UE, trei noi inițative cetățenești au undă verde

  • 04 Septembrie 2019 19:04
Implicarea oamenilor mai direct în procesul de luare a deciziilor în UE, trei noi inițative cetățenești au undă verde

Comisia Europeană a aprobat miercuri trei petiții care vor încerca să adune sprijin în Uniunea Europeană pentru reducerea corupției în noile state membre, protejarea albinelor și respectiv combaterea schimbării climatice, relatează dpa.

Așa-numitele Inițiative Cetățenești Europene (ICE) au fost lansate în 2012, fiind concepute ca un mijloc de a implica oamenii mai direct în procesul de luare a deciziilor în UE.

În prima petiție se menționează că noile state membre nu ar trebui să fie eligibile pentru fonduri UE structurale și de coeziune timp de zece ani, până când corupția este complet eradicată.

A doua petiție cere obiective mai ambițioase de combatere a schimbării climatice și sprijin financiar pentru acțiunea în domeniu. 

Cea de a treia inițiativă își propune să promoveze o 'agricultură prietenoasă față de albine', cu o legislație care să înlăture treptat pesticidele sintetice, restabilind biodiversitatea și ajutându-i pe fermieri în perioada de tranziție.

Anterior în cursul anului, Comisia Europeană a dat undă verde unei alte ICE care solicita protecția populațiilor de albine.

Oamenii de știință au atras atenția asupra declinului populațiilor de albine și al altor specii polenizatoare drept un semn de pericol pentru biodiversitate și rezerva de hrană.

Cele trei inițiative vor fi înregistrate mai târziu în această lună, moment din care organizatorii vor avea la dispoziție un an pentru a aduna cel puțin un milion de semnături dintr-un sfert din toate statele UE pentru a-și duce inițiativele la următorul nivel.

Dacă inițiatorii vor reuși acest lucru, Comisia Europeană are apoi termen trei luni pentru a trece la acțiune, de exemplu venind cu o propunere legislativă plecând de la respectiva ICE. Dacă respinge o petiție, Comisia trebuie să explice de ce.

O a patra inițiativă, un demers pentru interzicerea comerțului cu coloniile ilegale din teritoriile palestiniene ocupate, a fost respinsă pentru că mergea dincolo de prerogativele Comisiei Europene.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău