Implant de ureche imprimată 3D pe bază de celule umane, realizat în premieră în Statele Unite

  • 03 Iunie 2022 19:15
Implant de ureche imprimată 3D pe bază de celule umane, realizat în premieră în Statele Unite

O echipă medicală americană a anunțat joi că a grefat în premieră mondială un implant de ureche umană realizată pe baza celulelor proprii ale pacientei operate și cu ajutorul unei imprimante 3D, o procedură care ar putea să ajute persoanele afectate la naștere de o malformație rară, informează AFP, potrivit Agerpres.

Operația a fost realizată în cadrul unui studiu clinic destinat evaluării siguranței și eficacității unui astfel de implant pentru persoanele diagnosticate cu microtie - afecțiune rară care face urechea externă să nu se dezvolte corect.

AuriNovo, numele implantului, a fost dezvoltat de compania 3DBio Therapeutics, iar operația a fost realizată de Arturo Bonilla, fondatorul unui institut specializat în tratarea acestei malformații, aflat în orașul San Antonio din statul american Texas.

Procedura a fost realizată creând o amprentă 3D a celeilalte urechi, pe deplin dezvoltată a pacientei, apoi colectând celule din cartilajul urechii sale.

Acestea au fost plasate apoi într-o cultură de laborator pentru a se obține o cantitate suficientă, fiind ulterior amestecate cu un hidrogel de colagen. Acesta este amestecul utilizat pentru imprimarea 3D a implantului.

Implantul a fost înconjurat de o structură de susținere, imprimată și biodegradabilă, care este absorbită de corpul pacientului odată cu trecerea timpului.

Medicii se așteaptă ca urechea astfel grefată să dezvolte în timp aspectul și funcțiile unei urechi naturale, inclusiv elasticitatea sa.

Studiul clinic va include un număr total de 11 pacienți și se va desfășura în statele americane California și Texas.

Medicul Arturo Bonilla speră că acest implant va putea într-o bună zi să înlocuiască tratamentele existente, care implică realizarea unei proteze în urma prelevării de cartilagiu sau folosirea unei substanțe denumite polietilen poros.

Prima soluție este o procedură îndelungată, iar implantul care folosește polietilen poros este mai puțin flexibil în comparație cu cel testat la clinica din San Antonio, a precizat chirurgul american.

Microtia afectează aproximativ 1.500 de bebeluși în Statele Unite în fiecare an, potrivit companiei 3DBio Therapeutics.

Dacă nu prezintă alte probleme de sănătate, acești copii pot să aibă o viață cât se poate de normală. Însă unii dintre ei sunt afectați de felul în care oamenii din jur privesc acest tip de malformație.

Printre factorii care pot să crească riscul de microtie se află diabetul mamelor și alimentația maternă săracă în glucide și în acid folic.

Pe viitor, compania americană speră să dezvolte implanturi și pentru forme mai severe de microtie.

Implanturile imprimate 3D ar putea fi de asemenea utilizate în cazul altor afecțiuni care implică prezența unui cartilaj, precum defecte sau răni la nivelul nasului, reconstrucții mamare și ale meniscului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău